Hlavní obsah

Těžký úkol pro zemědělce z Hané – rozeznít „chorál“ mezi lidmi

Foto: Vojtěch Veškrna

Marian Jurečka se stal novým předsedou lidovců.

Reklama

Lidovci mohou stavět na sice úzce vyprofilovaném, ale do hloubky propracovaném programu. Nesmí však být (nadále) tragičtí v tom, jak své vize prodávají veřejnosti.

Článek

Do vlády s hnutím ANO, nebo široká předvolební koalice s ODS, STAN či TOP 09. Takto úzce se před sjezdem KDU-ČSL smrskly úvahy o tom, kam budou směřovat lidovci po zvolení Mariana Jurečky, respektive Jana Bartoška předsedou strany. Jak ukázal průběh mimořádného volebního shromáždění, karty v současnosti nejsou vyloženy ani jedním způsobem, jak se před sněmem tvrdilo.

Marian Jurečka vyhrál, protože si zajistil podporu silných moravských regionů a na sjezdu předvedl při nominačním projevu přesvědčivé vystoupení. Řadu nerozhodných delegátů si získal konkrétními zapamatovatelnými programovými nápady, ať už šlo o fotovoltaiku na střechy domů, která má ušetřit miliardy, nebo nápad na celorepublikovou lítačku po vzoru návrhu rakouského kancléře Sebastiana Kurze, který by mohl ulevit auty přeplněným městům a jejich parkovištím.

Těžko nyní posuzovat jejich realizaci, důležité bylo, že Jurečka uměl zaujmout. Navíc zúročil nesporné zkušenosti ze svého čtyřletého vládnutí nad Ministerstvem zemědělství ve vládě Bohuslava Sobotky.

Šéf poslaneckého klubu Jan Bartošek vsadil naopak na emocemi nabitý projev. Na jedné straně bourák se zaťatou pěstí, na druhé naslouchající terapeut. Byl to proslov více o gestech, lidovecký „chlap s gulemi”, avšak pro delegáty nepřesvědčivý. Chyběly konkrétnější představy o programu, oproti Jurečkovi byl v nevýhodě z hlediska zkušeností nabytých ve vysoké politice. Bartošek prohrál a stranického žezla se chopil zemědělec z Hané.

Jurečka ve svém proslovu zmínil, že bude postupovat opatrně směrem k uzavírání předvolebních koalic. Na sociálních sítích se vzápětí objevila panika, že lidovci pod Jurečkovým vedením zhatí naděje mnohých na vznik široké antibabišovské koalice. Realita je však mnohem komplikovanější a Jurečkova opatrnost je v tomto směru pochopitelná.

V létě roku 2017 byl novopečený předseda členem vedení lidovců, kteří kvůli obavám z neúspěchu vypověděli předvolební koalici s hnutím STAN. Jen pár měsíců před volbami! V tu dobu už běžela společná volební kampaň, do které oba subjekty investovaly miliony korun. Rozvod mohl být pro lidovce a starosty fatální, se štěstím nakonec do Sněmovny pronikli.

Takový „zážitek“ ale Jurečka nechce opakovat. Pokud by mělo k nějaké další předvolební spolupráci dojít, upéct by se měla až nedlouho před volbami – prostě z důvodu, aby nebylo příliš času ji bourat.

Klíčovou laboratoří, která má lidovcům napovědět, jak se před sněmovními volbami v roce 2021 zachovat, budou letošní krajské a senátní volby. V některých regionech bude KDU-ČSL spolupracovat s ODS, v jiných s hnutím STAN či TOP 09. Průběh regionální spolupráce nejen ze strany lidovců napoví, jak se blok subjektů stojících proti vládě Andreje Babiše pro sněmovní volby v roce 2021 poskládá.

Domácí úkoly pro šéfa

Jurečkův tým čeká několik úkolů. Zaprvé by měl překopat neúspěšné české regiony, ve kterých potřebuje – ať už v krajských či pak sněmovních volbách – pořádně zabrat. V parlamentních volbách v roce 2017 lidovci nezískali ani jeden mandát v důležitém Středočeském a Plzeňském kraji, nulu si připsali i v karlovarském, ústeckém a libereckém regionu.

Tím, na čem mohou lidovci naopak stavět, je jejich vyprofilovaný politický program. Sice úzce zaměřený, ale o to více do hloubky. Žádná ze stran, a bylo to vidět i na nedávných sjezdech Pirátů či ODS, nemá tak zpracovanou prorodinnou politiku a ochranu životního prostředí. Lidovci mají prostor v těchto oblastech vyniknout, mají na to ve svých řadách dostatek expertů. Jde o zásadní a civilizační témata.

Problém je, že svou činnost neumějí lidovci prodat. Jsou v tom téměř tragičtí. V opozici se v minulých letech stali neviditelnými, přehluší je ODS, Piráti a někdy i SPD Tomia Okamury. Musejí najít způsob, jak svou ideovou a programovou vyprofilovanost veřejnosti sdělit. Jedním z řešení je vydat se už teď za lidmi do terénu, do kulturáků, knihoven, na besedy, na náměstí, do vsí. Prostě nejen na plesy, kam lidovci tak rádi chodí

Sjezdy KDU-ČSL mívají přátelskou, lidovou atmosféru. Nejinak tomu bylo i tuto sobotu v hotelu Ambassador. Když tři stovky lidí v závěru svého schůzování pěly Svatováclavský chorál, po zádech běhal mráz. Pokud se jim tuto sílu povede přenést na své mítinky a nezůstane jen u nicneříkajících a prázdných frází, pak jak sami lidovci říkají – zdař Bůh.

Reklama

Doporučované