Hlavní obsah

Komentář: Vláda se chová jako špatný host. Objednává, ale neplatí

Foto: Seznam Zprávy

Stavba polní nemocnice v Letňanech byla velkolepá podívaná. Následné účtování je spíš ostuda.

Reklama

Premiér Babiš halasně podporuje hospodské, ale jeho vládu byste ve své hospodě nechtěli. Přesvědčila se o tom i Nemocnice Na Bulovce.

Článek

Před rokem vláda volala po shovívavosti a toleranci chyb při zvládání pandemie s argumentem, že řeší situaci, která tady nikdy nebyla. A jistě se s tím dalo alespoň z části souhlasit. Jak ale měsíce a zkušenosti plynou, shovívavost střídá rozhořčení. Ukazuje se, že chyby nevznikaly z nucené improvizace. Musíme si přiznat, že jsou zakořeněné hlouběji.

Jeden z příkladů posledních dnů je neuvěřitelná situace, do níž se dostala pražská Nemocnice Na Bulovce.

Vláda – jako vrcholný orgán výkonné moci u nás – schválila loni na podzim zřízení polní nemocnice a jejím provozováním pověřila právě Bulovku. V únoru byl provizorní špitál na výstavišti v Letňanech uzavřen a nemocnice dodnes nemá od státu zaplacené výdaje, které do projektu vložila. Vláda si jednoduše objednala, ale nezaplatila. A nejde o drobné, jde o devadesát milionů korun.

Už celé roky slýcháme od premiéra Babiše, jak klíčové je zdravotnictví pro jeho administrativu. Zvlášť boj s rakovinou si vzalo hnutí ANO jako vlajkovou loď svého programu. Právě zhoubná onemocnění Babiš i během pandemie často zmiňoval a jejich jménem občas i bagatelizoval covid-19, když vyzýval, ať už koronavirus necháme plavat a soustředíme se na další nemoci.

Nyní, když epidemie slábne, ovšem premiér klidně nechá ředitele jedné z klíčových fakultních nemocnic, aby místo péče o necovidové pacienty řešil dluh za věc, kterou si od něj vláda objednala, leč odmítá ji zaplatit. Netřeba snad dodávat, že otevření letňanské polní nemocnice si Babiš v říjnu samozřejmě nenechal ujít a při její výstavbě se nechal fotografovat. To se hodila.

Absurdní je, že si 90milionový účet za polní nemocnici přehazují dva resorty, které oba přímo ovládá hnutí ANO – Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo financí. Zatím stále není jasné, kdy Bulovka peníze dostane. Ve středu se od Ministerstva financí dozvěděla, že tento úřad platit nebude. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se prý seznamuje s „postupem předchozích ministrů“. Premiér Andrej Babiš naposledy vzkázal, že Bulovka je „z obliga“ a že by jí mělo přinejhorším zaplatit Ministerstvo financí, ale raději kdyby to nemocnice zvládla ze svého.

Bylo by jednoduché říct, že polní nemocnice nakonec zůstala nevyužitá a peníze za ni byly vyhozené do vzduchu. Nicméně i samotný ředitel Bulovky má opačný názor a se vznikem nemocnice souhlasil. V podzimních měsících hrozilo přeplnění i v pražských špitálech, přestože zrovna tam je kapacita lůžek na počet obyvatel nesrovnatelně vyšší než v některých jiných částech republiky.

Když ovšem v zimě z Bulovky začaly znít hlasy, že nemocnice už je zbytečná, protože personál se mezitím „rozpustil“ do jiných zařízení v republice, najednou stát se zavřením otálel. Zřejmě už to tenkrát nikoho na zmíněných ministerstvech netrápilo, když už bylo rozhodnuto, že Bulovce za nemocnici nezaplatí.

V posledním víkendovém hlášení voličům Babiš oceňoval kreativitu českých hospodských a s půllitrem v ruce vzkazoval, jak jim fandí. Tak snad budou mít ve znovuotevřených restauracích a hospodách větší štěstí na hosty, než měla Bulovka, a budou jim chodit jen ti, kteří chápou jednoduchou logiku: Když si poručím řízek, musím za něj taky zaplatit.

Reklama

Doporučované