Hlavní obsah

Komunisty v USA nechceme. Země zpřísnila pravidla pro migranty

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Podle nové imigrační politiky USA se do země nesmí přistěhovat žádný člen komunistické či jiné totalitní strany. Bez ohledu na výjimky dokument tímto vylučuje téměř 90 milionů čínských komunistů.

Článek

Podle nových pokynů vydaných Úřadem pro občanství a přistěhovalectví USA (USCIS) minulý pátek se Washington rozhodl zabránit členům komunistických stran v přistěhovalectví do země. Nový dodatek USCIS znemožňuje každému, kdo je členem komunistické nebo jiné totalitní strany, imigraci do Spojených států.

Agentura uvedla, že je tento krok součástí širšího souboru zákonů přijatých Kongresem k řešení hrozeb pro bezpečnost a zabezpečení země.

„Členství v komunistické straně nebo v jakékoli jiné totalitní straně je neslučitelné s naturalizační přísahou věrnosti Spojeným státům americkým, která zahrnuje závazky podporovat a bránit ústavu a zákony Spojených států,“ píše se v dokumentu vydaném 2. října USCIS.

Obecně tedy platí, že jakýkoli potenciální přistěhovalec, který je členem jakékoli totalitní strany nebo přidruženého subjektu, ať už domácího, nebo zahraničního, je „pro Spojené státy nepřípustný“. Tento dodatek k příručce zásad má napomoci zaměstnancům rozhodovat o udílení povolení ke vstupu do země v souladu s federálním zákonem.

Je zřejmé, že je tento krok dalším postupem na poli čínsko-americké obchodní války. V předešlých rozhodnutích se prezident Donald Trump s obavami o bezpečnost snažil blokovat čínské aplikace, včetně TikToku a WeChatu. Čína také odsoudila USA za uvalení „barbarských a hrubých“ sankcí na hongkongské úředníky v návaznosti na přijetí kontroverzního bezpečnostního zákona.

V Číně mezi takové přidružené organizace patří například Komunistická liga mládeže, Čínská federace průmyslu a obchodu, Čínská federace odborových svazů a Celočínská ženská federace. Komunistická liga mládeže má více než 70 milionů členů.

Podle německé databázové společnosti Statista měla Komunistická strana Číny v roce 2019 přibližně 91,91 milionu členů. Mezi nimi téměř dva miliony vysokoškolských studentů.

Výjimky

Pokyny USCIS zahrnují výjimku pro nedobrovolné členství, například pro lidi, kteří se stali členy před dovršením 16 let. Nebo pro ty, kteří se připojili ke straně za účelem získání zaměstnání, dávek jídla nebo jiných životních potřeb.

Výjimka se vztahuje také na lidi, kteří se rozhodli své členství ukončit nejméně dva roky před datem podání žádosti o přistěhovalectví – to platí pro občany země, kde komunisté nekontrolují celou vládu. Občané mimo USA, kteří byli členy strany „vedoucí k totalitní diktatuře“ nebo s ní byli ve spojení, mohou dostat výjimku v případě, že se skupinou přerušili vztah nejméně pět let před podáním žádosti o přistěhovalectví.

Ve všech případech musí konzulární důstojník považovat žadatele za „neohrožující“ bezpečnost USA. Výjimka je možná také v případě, pokud je osoba usilující o imigraci blízkým rodinným příslušníkem občana USA nebo se přestěhuje z humanitárních důvodů.

Polehčující okolnost platí také v případě, že vztah osoby se stranou není „smysluplný“, což znamená, že mu chybí „oddanost politickému a ideologickému přesvědčení komunismu“.

Čína: Udrží nám to „mozky“ doma

V reakci na to Hu Xijin, šéfredaktor čínského státního bulvárního časopisu Global Times, v neděli uvedl, že je v Komunistické straně Číny spousta talentů a nová imigrační politika USA jen Číně pomáhá udržet je v rámci svých hranic. „Rozhodnutí USA pomáhá udržovat v Číně talentované lidi, protože je zbavuje iluzí. Není špatné. Navíc členové Komunistické strany Číny mají nyní mnohem menší zájem o imigraci do USA,“ napsal Hu na Twitteru.

Reklama

Doporučované