Hlavní obsah

Konec jedné legendy? Umělci varují, že opustí Montmartre

Umělci možná úplně zmizí z pařížského Montmartru.Video: Marek Baloun, Reuters

 

Reklama

Umělcům působícím v historické čtvrti Paříže se nelíbí omezování jejich prostoru ze stran restauračních zařízení.

Článek

Umělci působící na pařížském Montmartru vyhrožují městu, že ze slavné historické čtvrti odejdou. Jejich nespokojenost plyne z údajné snahy města a místních restaurací o jejich vypuzení pomocí stánků a teras.

Přibližně tři sta kreslířů, malířů a karikaturistů už minulý měsíc protestovalo proti zvětšování počtu míst nabízejících občerstvení, která platí menší nájem a zabírají umělcům prostor.

„Zkoušeli jsme vyjednávat. Co nás ale překvapilo, je, že radnice nic nedělá. Pro ně je to, jako by sedm majitelů podniků mělo rozhodovat o všem. S tím my nesouhlasíme. Pokud chtějí a potřebují tolik prostoru, můžou mít celé náměstí. Je nás tři sta a oni nás nutí sedět ve žlabech,” prohlásil jeden z nespokojených malířů.

Město se k problému vyjádřilo s tím, že jak umělci, tak terasy jsou součástí Paříže a musí se zajistit jejich vzájemná symbióza. Restaurace v současné době za pronájem místa pro terasy a stánky platí za metr čtvereční 585 eur měsíčně. Umělci za stejnou plochu ve stejné lokalitě ale městu platí o 35 eur více.

Reklama

Doporučované