Hlavní obsah

Konec obřích pand. Praha zakáže nevkusné kostýmy i dělání bublin

Praha vyhlašuje válku maskotům v centru. Je to organizovaný byznys, tvrdí Janek Rubeš.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

V centru Prahy už nebudou moci vystupovat lidé v obřích kostýmech pand a dalších zvířat. Zakázané bude také dělání bublin, které podle vedení magistrátu znečišťuje chodníky.

Článek

Změnu vyhlášky o pouličním umění, tzv. buskingu, ve čtvrtek schválili zastupitelé. Podle pražského zastupitele Jana Čižinského zmizí kostýmy z ulic do 15 dnů.

Vyhláška konkrétně stanovuje, že jsou zakázána „vystoupení v převlecích za zvířata či postavy z filmů, televizních pořadů nebo počítačových her“ a „vystoupení v převlecích svými rozměry zjevně přesahujícími proporce dospělého člověka“.

Do míst se zákazem pouličního umění přibylo kromě celého Staroměstského náměstí také Velkopřevorské náměstí a náměstí Míru a dále Nerudova ulice a část Spálené mezi křižovatkou s Purkyňovou ulicí a Národní třídou.

Ve vyhlášce je nově také ustanovení, že vystupující nesmí omezovat průchod chodců, vstup do budov a ke vchodům do metra. Zakázána jsou vystoupení, která nepřiměřeně ruší hlukem, pachem či znečišťováním. Vytváření bublin nebo použití aerosolových rozprašovačů jsou uvedeny jmenovitě.

Vyhláška stanovuje podmínky a místa, kde je možné busking provozovat. Zakazuje jej například na místech, kde se už koná nějaká akce. Rovněž zakazuje provozovat pouliční umění na hřbitovech, u zdravotnických zařízení, dětských hřišť a škol v době vyučování nebo u kostelů. Nezahrnuje prostor Karlova mostu, neboť podléhá vlastním pravidlům, která určují, kdo a s jakou činností na něm může být.

Reklama

Doporučované