Hlavní obsah

Konec ostudným záchodům. Toalety na desítkách nádraží projdou modernizací

Foto: SŽDC

Na desítkách nádraží v Česku budou moderní toalety.

Reklama

Správa železnic chce kromě rekonstrukce výpravních budov zlepšit také úroveň veřejných toalet na nádražích. Lepšího prostředí včetně odpovídajícího technického a estetického stavu se dočkají toalety v několika desítkách měst.

Článek

Změní se nejen jejich stavební a technická podoba, ale postupně je správci železnic vybaví turnikety a elektronickými automaty dveřního zámku, aby nebylo nutné čekat na vydání klíče pokladními.

„Správa železnic se v letošním a následujícím roce zaměří na více než 60 vybraných nádraží včetně většiny významných železničních stanic, u kterých dojde k opravě toalet, instalaci turniketů nebo elektronického automatu dveřního zámku. Ve většině těchto stanic bude možné platit bezhotovostně,“ uvedla Správa železnic.

Letos začaly rekonstrukce výpravních budov železničních stanic Beroun a České Budějovice, v rámci kterých dojde také k modernizaci veřejných toalet. Ještě letos projdou větší či drobnou dílčí opravou a instalací vstupního zařízení veřejné toalety ve významných lokalitách, jako jsou například Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Děčín, Praha-Smíchov, Pardubice, Hradec Králové, Olomouc nebo Ostrava.

Příští rok budou následovat třeba Český Brod, Kutná Hora, Liberec, Turnov, Frýdek Místek, nebo Český Těšín.

„Současně je plánována modernizace veřejných toalet v rámci celkové rekonstrukce výpravních budov v Plzni, Táboře a Chebu,“ dodali správci železnic.

Reklama

Doporučované