Hlavní obsah

Konec těžby uhlí na Karlovarsku: Na pomoc se chystají projekty za miliardy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Karlovarský kraj připravuje zhruba stovku projektů, které by měly pomoci regionu překonat blízký konec těžby a zpracování hnědého uhlí.

Článek

Na projekty by chtěl získat peníze zejména z Fondu spravedlivé transformace (Just Transition Fund), ale i dalších evropských zdrojů, řekl dnes novinářům hejtman Petr Kubis (ANO). Fond má pomoci regionům s přeměnou hospodářství v souvislosti s útlumem těžby uhlí.

„Karlovarský kraj je z mého pohledu připraven velmi dobře. Máme připraveno 11 projektových fiší, pod které je zařazeno přes 100 projektů v částce přes 70 miliard korun,“ uvedl hejtman Kubis. Dodal, že v tomto duchu bude informovat i starosty z regionu.

Podle Jiřího Štěrby z krajského Odboru řízení projektů by se jednotlivé projekty měly začít uskutečňovat už brzy. Dvě třetiny z peněz, které Evropská unie dá na přeměnu uhelných regionů, by měly být proinvestovány mezi lety 2022 až 2026. Proto bude mít připravenost jednotlivých projektů vysokou váhu při posuzování jejich financování. Nejdůležitějším faktorem pak bude přínos pro transformaci regionu a související efekty projektů. Podstatné bude také to, jestli budou projekty směřovat k plnění evropských klimatických cílů, a to, jaký budou mít dopad do zaměstnanosti.

Mezi projekty jsou například ty, které mají zlepšit digitální možnosti kraje, posílit systém oběhového hospodářství či podpořit některá tradiční odvětví. Asi nejdále jsou projekty z oběhového hospodářství, kde jde o recyklaci a opětovné využívání odpadů nebo využití rekultivovaných lokalit. Na tyto dvě oblasti už kraj vypsal zakázku na zpracování studií proveditelnosti.

Na přípravě projektů se podílí nejen kraj, který je spíše koordinátorem, ale i hospodářská komora, firmy, vzdělávací instituce, balneologický institut a Sokolovská uhelná, které se změna hospodářství v kraji dotkne nejvíc, stejně jako jejích zaměstnanců.

Reklama

Doporučované