Hlavní obsah

Kontaktní kampaň bez kontaktu? Šéfka TOP 09 si zve voliče na rychlorande

Jak dělat kontaktní kampaň v době, kdy je jakýkoliv kontakt zakázán a velké mítinky zapovězeny? Podívejte se na video.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Markéta Pekarová Adamová si pozvala voliče na pětiminutové „rande“, jednoho po druhém. Řeší tak obavu lidí, kteří se bojí chodit na klasické mítinky, aby ve velkém davu nechytili covid.

Článek

Oblíbená akce seznamovacích agentur „speed dating“, kde stačí pět minut na to, abyste zjistili, zda je ten druhý tím pravým, inspirovala TOP 09 ve volební kampani.

Deset politiků TOP 09 včetně šéfky strany Markéty Adamové Pekarové se v Roudnici nad Labem venku na nábřeží sešlo s deseti místními voliči, kteří se na akci zaregistrovali. Seděli po dvojících u stolečků a každých pět minut dali organizátoři pokyn, aby se voliči posunuli o jeden stůl k dalšímu politikovi.

„Speed dating funguje na principu, že za každým stolem sedí kandidát a volič má možnost pětiminutového rozhovoru, kde se ho může zeptat, na co chce,“ říká autor nápadu Jaroslav Poláček, expert na volební kampaně.

Podle něho je taková akce bezpečná: lidé sedí zhruba půldruhého metru od sebe, na stolech je k dispozici dezinfekce i roušky. A hlavně pět minut je doba, kdy by podle doporučení epidemiologů vir neměl stihnout přeskočit.

„Samozřejmě za hodinu neoslovíte stovky lidí, ale ti, kteří si takovou zkušeností projdou, o ní budou mluvit pravděpodobněji, než kdyby citovali něco nebo někoho z Facebooku,“ míní Poláček.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová, jež se roudnické akce také zúčastnila, říká, že politické strany teď mají finále kampaně těsně před volbami komplikované: Jak dělat závěrečnou intenzivní kontaktní kampaň v době, kdy se lidé kvůli epidemii kontaktů bojí a klasické velké mítinky jsou zapovězeny?

„Lidé poslední dva týdny na mítinky moc nechodí. Ani se není čemu divit, že se lidé chrání - a nám to kampaň samozřejmě docela proměňuje,“ říká Pekarová.

Podobně mluví středočeský lídr ODS Martin Kupka: „Je to těžší než za normálních okolností. Větší obava lidí chodit na mítinky je znát, to potvrzují všichni kolegové, kteří organizují akce v obcích.“

Kupka na to šel jinak - v Berouně na náměstí udělal mítink, kam lidi lákal klasicky na opékání buřtů, balonky a také zpěv Báry Štěpánové. Zároveň všude na stolech byla k dispozici dezinfekce, roušky a cedule s upozorněním na dodržování odstupů. „Koneckonců já pořád říkám, že pobyt na čerstvém vzduchu je jedno z důležitých preventivních opatření,“ směje se Kupka.

Podívejte se na video ze satirického pořadu Šťastné pondělí. Další díly Šťastného pondělí můžete sledovat zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku nebo Twitteru.

Reklama

Doporučované