Hlavní obsah

Nervozita roste. Babiš bude v krajích příliš suverénní

Foto: vlada.cz

Andrej Babiš na výjezdu do regionů

Reklama

Krajské volby hrozí Andreji Babišovi jenom tím, že vyhraje příliš suverénně.

Článek

Těžko pak označovat ANO za stranu jednoho muže, protože se pod jeho praporem shromáždí široké vrstvy levicově smýšlejícího obyvatelstva, které dříve volilo sociální demokraty a komunisty.

Babiš pak může čelit stejné výzvě jako svého času šéf ODS a premiér Mirek Topolánek, kterému příliš silní vůdcové z krajů přerostli přes hlavu a nakonec ho svrhli.

Dva roky staré fiasko z hlavního města, kde ANO skončilo až na pátém místě, se nebude opakovat. Opoziční strany od Pirátů až k ODS sice za poslední čtyři roky posílily, stále jich však kandiduje příliš mnoho. Úspěch v krajských volbách může nejvýš některou z nich nominovat na Babišova vyzyvatele do příštích velkých voleb do Sněmovny.

Sympatie voličů k jednotlivým stranám zjišťovali v září pro Českou televizi výzkumníci společností Kantar CZ a Data Collect.

Přehled, jak si vedou jednotlivé strany vládní koalice a opozice, si můžete po regionech prohlédnout v následujícím interaktivním přehledu. Vychází ze zmíněného průzkumu pro Českou televizi a z výsledků krajských voleb v roce 2016.

O průzkumu

Výzkum sympatií realizovaly na zakázku České televize výzkumné agentury Kantar CZ a Data Collect. Patří k deseti členům profesního sdružení SIMAR, kteří se zavázali dodržovat pro svůj výzkum jasně definovanou metodiku i etická pravidla. Tím zároveň připouštějí ze strany SIMAR kontrolu, že svá pravidla dodržují. Kantar CZ je součástí globální sítě výzkumných agentur Millward Brown a TNS. Data Collect působí jako specialista na internetové a telefonické dotazování zvláště v Česku a na Slovensku. Sběr dat probíhal na přelomu srpna a září. V každém kraji odpovídalo 1200 občanů.

Zkušenosti z obdobných průzkumů, jako je uvedené šetření pro Českou televizi, přitom říkají, že stranám obvykle hodí hlasy dvě třetiny sympatizantů. Hůře dopadnou v kampani neviditelné strany, lépe ten politik, který dokáže své krajany něčím zaujmout.

Z pohledu chodovské centrály ANO proto bude zklamáním každý kraj, kde hnutí nezíská dvacet procent hlasů.

Na příznivce ANO zřejmě bude spolehnutí také ve Středočeském kraji, kde hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová nedokázala vysvětlit ani tak základní věc, za co svým úředníkům rozděluje statisícové platy a proč dodnes tají jejich jména. Stejně tak bude neúspěchem, když se v Ústeckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji Babišovo hnutí nepřiblíží ke třiceti procentům.

Naproti tomu bude překvapením, když se jakákoli další strana přes zmíněných dvacet procent někde dostane.

ANO proto bude suverénem krajských voleb. Teoretickou šanci vyhrát mají při podařené kampani snad jen dosavadní hejtmani na Liberecku a Zlínsku Martin Půta (Starostové) a Jiří Čunek (KDU-ČSL), případně kandidáti ODS v Královéhradeckém a Plzeňském kraji, nebo ještě Piráti ve středních Čechách.

ČSSD a KSČM nad propastí

Dominantní pozice ANO je příkladem, jak důležité jsou v Česku krajské volby.

Ještě před čtyřmi lety nebylo jisté, jestli to u levicových voličů místo něho nevyhrají sociální demokraté a v některých krajích třeba komunisté.

Konkrétně v centru tuzemské levice, tedy Moravskoslezském kraji, byly síly vyrovnány. Každý z voličů mohl za sympatickou označit více stran a také proto měly ANO, ČSSD i KSČM podporu třetiny voličů. ANO pak získalo 26 procent hlasů, skoro stejně jako oba konkurenti dohromady.

V letošním průzkumu mají sociální demokraté a komunisté dohromady ve srovnání se samotným ANO necelou polovinu sympatizantů.

Dramatem na levé straně politického spektra bude otázka, která ze tří zbývajících populisticko-levicových stran, kromě ČSSD a KSČM ještě Okamurova SPD, překoná pětiprocentním kvorum pro vstup do každého krajského zastupitelstva.

Překvapila by formace, které by uspěla ve všech třinácti krajích. Pro komunisty oslabené tříletou podporou vládní koalice bude důvodem k oslavě, když získají zastupitele v polovině krajů.

Jednotná opozice? Někdy příště

Opozici se reparát za minulé krajské volby podle výzkumu voličských sympatií nezdaří.

Konkurenti ANO sice mají v součtu větší podporu než minule, ke středopravým partajím ODS, STAN, KDU-ČSL a TOP 09 ale přibyli Piráti, a tak se hlasy ještě více rozptýlí.

Těžko někdo z opozičníků vyhraje, jako ještě před čtyřmi lety v Liberci a Zlíně. Z průzkumu sympatií zároveň vychází, že se síly opozice přesouvají. Jejími hlavními reprezentanty byli v roce 2016 lidovci a Starostové, tentokrát jsou v souboji o opozičního lídra favority Piráti a občanští demokraté.

Krajské volby jen v menší míře otestují, jak se opozičním stranám vyplatí předvolební koalice. S výjimkou dvou krajů postavilo pět opozičních stran aspoň čtyři kandidátky.

Za skutečný test je možné považovat pouze volby na Královéhradecku, kde se pod vedením bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka spojily ODS a hnutí STAN se stranou Východočeši, případně na Olomoucku, kde se exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dohodl s TOP 09, Zelenými a jednou místní stranou.

Osudový rozměr mají krajské volby pro TOP 09. Před čtyřmi lety patřila k hlavním poraženým, teď v pěti krajích vstoupila do předvolební koalice. Samostatnou perspektivu městské strany prověří dva nejsilnější kraje, vedle středních Čech ještě jižní Morava.

Reklama

Doporučované