Hlavní obsah

Paroubek se vrací k ČSSD a s ním i jeho osobní přítel

Foto: Jan Zátorský / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Jiří Paroubek na archivním snímku.

Reklama

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek by podle informací Seznam Zpráv měl být nově poradcem současného předsedy Hamáčka. Na přední místo kandidátky pak míří Petr Benda, expředseda na Ústecku, který byl před lety donucen k odchodu.

Článek

Někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek a jeho pravá ruka - politik a podnikatel Petr Benda, se vracejí k sociální demokracii, která se s nimi před lety v nedobrém rozešla.

Jiří Paroubek dostane podle informací Seznam Zpráv roli neoficiálního konzultanta předsedy Jana Hamáčka. Na čtvrté místo kandidátky v Ústeckém kraji pro podzimní krajské volby pak míří někdejší předseda ČSSD v Ústeckém kraji Petr Benda, i když například kandidoval v roce 2017 na Liberecku ve sněmovních volbách na kandidátce extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti.

Seznam Zprávám tyto informace potvrdilo hned několik zdrojů z Lidového domu a Ústeckého kraje.

Že současný předseda ČSSD Jan Hamáček naslouchá názorům svého někdejšího předchůdce a že jsou v kontaktu, pak potvrdili oba aktéři. Zdráhali se ale říci přesněji, jaká by spolupráce měla být.

„To se musíte zeptat pana Hamáčka, jak to je. Jsme v kontaktu, to určitě ano. Ale aby to někdo komentoval, je spíše jeho záležitost. Pokud to tak bude, budu to moct později nějak okomentovat, v tuto chvíli ale nejsem já ten kompetentní, kdo by to měl říkat,“ řekl redakci Paroubek, který byl v letech 2005 až 2006 českým premiérem.

„Oficiálně statut nemáme. Občas si napíšeme SMS, občas on napíše článek na svém portálu. Pracovní vztah to není. Komunikujeme spolu, známe se už z doby, kdy jsem pro něho dělal. Čtu články jeho portálu Vaše Věc,“ řekl pak Seznam Zprávám nynější předseda ČSSD.

Zatímco o Paroubkovi mluví Jan Hamáček vcelku otevřeně, o kandidatuře Petra Bendy Lidový dům oficiálně mlčí.

„Krajské kandidátky budeme komentovat 28. července,“ odmítal opakovaně o Bendově kandidatuře mluvit předseda strany Hamáček. Vyjadřovat se k tomu nechtějí ani jeho místopředsedové a další členové grémia, které ve čtvrtek odpoledne o kandidátce s Bendou hlasovalo.

Sdílný není v současné době ani Petr Benda. Během pátku nezvedal telefon a nereagoval ani na zaslané SMS.

Vstřícnější byl někdejší chomutovský poslanec ČSSD Jaroslav Krákora, který má být podle zdrojů Seznam Zpráv lídrem kandidátky, na níž Petr Benda figuruje.

Krákora potvrdil, že je mezi uvažovanými kandidáty na hejtmana, jen dosud neví, co vedení ČSSD nakonec schválilo. Petra Bendu jako spolukandidáta potvrdil. „Ano, ten tam kandiduje,“ řekl na přímý dotaz Seznam Zpráv.

Zdroje Seznam Zpráv z Lidového domu i z Ústeckého kraje Seznam Zprávám potvrdily, že Petr Benda skutečně figuruje na alternativní kandidátce, která vznikla s podporou Jana Hamáčka jako protiváha proti kandidátce sestavené krajským vedením ČSSD v Ústeckém kraji. Tu však širší vedení socialistů před 14 dny odmítlo s tím, že je na ní málo sociálních demokratů a naopak příliš politiků, kteří v minulosti kandidovali za pravicové strany.

Tu původní s názvem Lepší Sever měl vést krajský náměstek za ČSSD Martin Klika a vedle socialistů na ní měli být i zástupci regionálních hnutí. Pravdou je, že na čelných místech měli být politici, kteří před tím, než se stali lídry regionálních hnutí, kandidovali za ODS, TOP 09 nebo Babišovo ANO.

Datum, do kterého si dalo vedení ČSSD bobříka mlčení, není náhodné, právě do té doby musí politické strany zaregistrovat kandidátky na Ministerstvu vnitra, pokud se chtějí ucházet o hlasy voličů v krajských volbách. Větší změny kandidátky pak už nejsou možné.

Petr Benda opustil ČSSD spolu s Jiřím Paroubkem poté, co ztratili vliv ve své baště na severu Čech po volbách v roce 2010. Tehdy sice socialisté vyhráli, ale méně, než čekali, skončili v opozici a Jiří Paroubek rezignoval na předsedu strany.

Po vnitrostranických přích právě v krajské stranické buňce, které vyeskalovaly v divokých náborech fiktivních straníků, Benda s Paroubkem společně z ČSSD odešli a založili vlastní projekt LEV 21 - Národní socialisté. Ve volbách 2013 ale neuspěli a někdejší premiér se musel spokojit jen s výsledkem 0,07 procenta hlasů.

Reklama

Doporučované