Hlavní obsah

ČSSD vysychá tradiční zdroj. Přišla o miliony od členů, kteří ji opustili

Foto: Jakub Poláček (Blesk) / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Sociálním demokratům (na snímku předseda Jan Hamáček) odcházejí členové a s nimi i peníze.

Reklama

Sociálním demokratům odcházejí členové a s nimi i peníze. Loni nezaplatilo členský příspěvek zhruba 2,5 tisíce členů, a stranu tak opustili. To znamenalo, že zdroj peněz z příspěvků se snížil o zhruba 6,5 milionu korun.

Článek

Sociální demokraté vyčíslili, kolik je stál odliv vlastních členů a ústup z politických pozic v loňském roce.

Podle výroční zprávy za rok 2019, kterou musí strany zveřejňovat k 1. dubnu, přišlo do stranické pokladny z členských příspěvků 10,7 milionu, rok předtím to však bylo 17,2 milionu. To znamená, že tento tradiční zdroj peněz se o zhruba 6,5 milionu snížil.

Seznam Zprávy už dříve napsaly, že loni nezaplatilo členský příspěvek zhruba 2,5 tisíce členů, a stranu tak opustili. Nově se budou sociální demokraté přepočítávat k prvnímu červenci. Podle posledního čísla za loňský rok má ČSSD 13 845 členů.

„Výše členských příspěvků a darů úzce souvisí s počtem členů politické strany a množstvím členů ve veřejných funkcích. Pokud je jich méně, jsou menší i příjmy,“ komentoval propad statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

V komunálních volbách v roce 2018 zaznamenala ČSSD další pokles voličů, počet zastupitelů, kteří uspěli v barvách ČSSD, se snížil proti minulým volbám o polovinu (ze 3 773 na 1 882). To se promítlo i do vedení obcí, kde ubylo členů ČSSD, kteří díky placené pozici museli do stranické kasy více přispívat.

Čísla uvedená v aktuální výroční zprávě však ukazují další trend: s ubývajícími straníky a voliči ubývá i sponzorů - a to i ve volebním roce.

Socialisté však nikdy nepatřili mezi strany, ke kterým by se sponzoři hrnuli. V minulosti jim položku darů zvyšovala zejména jejich vlastní společnost Cíl, kde měli uložené své prostředky z dob, kdy jim stát musel vyplatit peníze zadržované kvůli sporům o vlastnictví Lidového domu.

Minulý rok se však volilo do europarlamentu a místo toho, aby se strana zmobilizovala, získali sociální demokraté od dárců jen 1,79 milionu korun, přičemž a 913 tisíc z této souhrnné částky dali dohromady dva kandidáti, kteří svá místa v Bruselu obhajovali.

Pro porovnání - i v posledním nevolebním roce 2015 dostali sociální demokraté na darech o několik tisíc korun více. A ještě v roce 2018, kdy se volilo do třetiny Senátu a do krajských zastupitelstev, získala ČSSD od dárců 11,7 milionu.

Pokles příjmů od dárců a členů netrápí jen sociální demokraty, ale například i komunisty, kterým se v poslední době rovněž nedaří. Propady ale u nich nejsou tak dramatické.

KSČM získala loni od dárců 7,3 milionu korun, rok předtím - když se volilo do (pro regionální lídry) atraktivnějších krajů a do Senátu - získali na darech 8,5 milionu korun.

Peníze přišly zejména od straníků ve funkcích a ti nešetřili. Například předseda komunistů Vojtěch Filip, který je současně místopředsedou Sněmovny, dal straně 414 tisíc, předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik pak 200 tisíc korun.

Členové na příspěvcích v roce 2019 poslali komunistické straně 14,1 milionu korun, o rok dříve to bylo 14,4 milionu.

Naopak - že je možné získat od sponzorů na provoz v milionech až dvojciferná čísla, dokládají příklady politických stran jako TOP 09 nebo lidovců, které podle preferencí balancují na hranici volitelnosti.

Sponzoři přisypali loni TOP 09 14,1 milionu korun, což je zhruba třetina všech peněz, které strana obdržela. Lidovci dokonce zvýšili své příjmy z darů oproti roku 2018, kdy se volilo do krajů. Od dárců získali 18,5 milionu korun. Starostové s minimální členskou základnou pak obdrželi na sponzorských darech 9,1 milionu korun.

Reklama

Doporučované