Hlavní obsah

Kontrola ukázala, že spolek, kde dělá Mynář hospodáře, měl další trable

Penzion Malovaný nyní provozuje firma Clever Management spojená s Vratislavem Mynářem.

Reklama

Nové dokumenty popisují, jak ministerstvo školství kontrolovalo dotaci 13 milionů pro spolek Chřibák, ve kterém působí hradní kancléř Vratislav Mynář.

Článek

Spolek Chřibák, jehož hospodářem je vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář, před několika dny dodatečně přišel o část z třináctimilionové dotace, kterou mu v roce 2008 přikleplo ministerstvo školství.

Díky této státní podpoře chtěl spolek postavit v Osvětimanech na Zlínsku ubytovnu pro sportovce.

Dva dokumenty, které Seznam Zprávy získaly, konkrétně dokládají, proč Chřibák musel státu nakonec vrátit 975 tisíc korun, na což před několika dny upozornil iRozhlas.cz. Podle protokolu o kontrole mu přitom hrozilo, že přijde o celou dotaci. Tedy 13 milionů korun.

Zmíněné dokumenty však přinášejí nové podrobnosti o tom, jak dva úředníci z ministerstva kontrolovali, jakým způsobem spolek se státní podporou hospodařil. Popisují další zjištění, že se o dotaci již dříve zajímal finanční úřad a také on v minulosti přišel na nesrovnalosti.

V dokumentech se rovněž uvádí, že Chřibák měl proti závěrům ministerstva šest námitek. Jenže ministr školství Robert Plaga je všechny odmítl.

Dotaci 13 milionů korun získal spolek Chřibák na konci roku 2008 na přestavbu bývalého zemědělského objektu, z něhož chtěl vybudovat ubytovnu pro sportovce. Další 3,9 milionu měl investovat z vlastních prostředků.

Jenže plán se nepodařilo uskutečnit. Firma BPS–Prastav, jejíž společníkem je vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý, za tuto částku postavila jen hrubou stavbu.

A tak se v říjnu 2009 do projektu vložila firma Clever Management, jejímž společníkem byl tehdy budoucí kancléř Mynář. Se spolkem podepsala smlouvu o nájmu. Za Chřibák tento dokument podepsal jeho předseda Otakar Berka a za zmíněnou soukromou firmu pak současný hradní kancléř Vratislav Mynář.

Jak dříve Seznam Zprávy popsaly, Clever Management platí za nájem spolku Chřibák částku 30 tisíc korun za rok. Platnost této smlouvy je do 30. června 2026. Tedy na patnáct let.

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Smlouva mezi spolkem Chřibák a firmou Clever Management.

Firma Clever Management se rozhodla, že budovu přestaví na penzion. Na to mimo jiné získala také dotaci z Evropské unie ve výši necelých 6 milionů korun. Zavázala se rovněž, že penzion bude poté provozovat.

Spolek Chřibák během této kontroly právně zastupoval Vojtěch Sklenář, který podle webu České advokátní komory trvale spolupracuje s kanceláří Jiřího Jestřába a Richarda Tománka – dvou sponzorů kampaně prezidenta Miloše Zemana.

Sklenář tvrdil, že spolku ministerstvo školství umožnilo zmíněnou smlouvu o nájmu podepsat. Argumentoval přitom dopisem náměstka ministryně školství z června 2010. V něm prý úřad souhlasil s tím, že může budovu dále užívat firma Clever Management. Součástí tohoto dopisu je i stanovisko úřadu, že „dokončení stavby z vlastních prostředků již nebude ministerstvo školství dále sledovat“.

„To nelze v žádném případě chápat ve smyslu, že přestávají platit podmínky rozhodnutí o dotaci, dle kterého byla dotace na stavbu v roce 2008 poskytnuta, nebo že se dokonce jedná o souhlas s přenecháním předmětného objektu do užívání společnosti Clever Management,“ odmítli kontroloři z ministerstva tvrzení spolku Chřibák.

Následně i ministr školství Robert Plaga naopak uvedl, že spolek Chřibák nepředložil žádný důkaz o tom, že by mu ministerstvo školství dovolilo budovu firmě Clever Management pronajmout.

Spolek budovu nesměl podle podmínek ministerstva pronajmout deset let od dokončení stavby.

„Nelze pronajmout majetek, na jehož pořízení stát vynaložil veřejné prostředky, dlouhodobě, a to po dobu deseti let. Je jisté, že patnáct let je dlouhá doba, jde o výklad rozumný, realistický a zohledňuje všechny souvislosti. Nikoho nepřekvapí, že patnáct let je považováno za dlouhou dobu,“ píše se v dokumentu, podle něhož Plaga všechny námitky Chřibáku odmítl.

Vratislav Mynář na dotazy Seznam Zpráv jen uvedl, že se k průběhu kontroly nebude vyjadřovat.

Protokol o kontrole však rovněž popisuje, že o dotaci pro spolek Chřibák se zajímal Finanční úřad Jihomoravského kraje. Jak dokumenty uvádějí, stát po předložení faktury vrátil spolku nadměrný odpočet DPH ve výši 2,7 milionu korun.

Chřibák chtěl tyto peníze využít jako vlastní zdroje, aby splnil podmínky přidělené dotace. Tedy – jak bylo uvedeno – měl 3,9 milionu zaplatit z vlastních peněz. Jenže podle finančního úřadu chtěl využít právě jako vlastní prostředky ty peníze, které mu stát vrátil za DPH. Což nebylo možné.

Finanční úřad tak v květnu 2009 rozhodl, že došlo k porušení rozpočtové kázně, a to ve výši 13 milionů korun. Navíc úřad stanovil i penále 5,39 milionu. Jenže jak se v protokolu o kontrole také píše, Generální finanční ředitelství v prosinci 2010 prominulo spolku daň ve výši 10,2 milionu korun a také penále ve výši 4,2 milionu.

Vedle ministerstva dále případ prověřují ještě úředníci z ROP Střední Morava a zabývá se jím také policie. „Věc je stále ve stadiu prověřování policií,“ uvedl Hynek Olma, mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně.

Reklama

Doporučované