Hlavní obsah

Kontrolovat hosty by hospodští zvládli těžko, uvítali by digitální aplikaci

Foto: Michal Šula , Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Restauratéři budou podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků v červenci s resortem zdravotnictví jednat o tom, jak zajistit maximální bezpečnost v provozech.

Článek

Pomoci by měla digitální řešení, ideálně trasovací aplikace. Zástupci gastronomického odvětví měli v úterý s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) schůzku. Uvedli, že se chtějí podílet na zlepšení epidemické situace a opatřeními předejít případnému dalšímu nucenému uzavření. Žádná konečná dohoda ale uzavřena nebyla. Dnes to řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.

Vojtěch zvažuje, že by bezinfekčnost návštěvníků na koronavirus musely kontrolovat i restaurace. Jejich zástupci, s nimiž jednal, o to podle něj sami mají zájem a někteří k tomu přistoupí dobrovolně, uvedl dnes.

Kontrolovat každého hosta u vstupu by pro restauratéry bylo podle Kastnera velmi komplikované. Je potřeba si podle něj uvědomit rozdíl u fungování gastronomie a například hotelů nebo fitness center, kam lidé přicházejí přes recepci, a je tak snazší potřebná potvrzení ověřit.

Podle Kastnera by tak bylo vhodné vytvořit aplikaci, která by sledovala, kam host vstoupí. Takové řešení používá podle něj například Německo. Upozornil, že odpovědnost zákazníka by v tomto případě měla být vyšší než ta kladená na podnikatele.

V restauracích si mohou momentálně sednout jen lidé, kteří mají negativní test, jsou očkovaní nebo v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19. Stravovací provozy musejí mít sdělení o této povinnosti vyvěšené, kontrolu provádějí hlavně hygienici.

Kastner dnes dále řekl, že většina restauratérů pokračuje v pravidelném testování zaměstnanců. Vládou nařízená povinnost skončila ve středu. „Směny jsou napnuté, podniky chtějí být funkceschopné, proto pracovníky dále testují,“ dodal Kastner.

Reklama

Doporučované