Hlavní obsah

Kontrolovat trubky nemusejí jen hospody. Pozor po návratu z home office

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V některých kancelářských budovách stála v trubkách týdny voda. Může ohrozit zdraví zaměstnanců stejně jako koronavirus.

Článek

Miliony lidí po celém světě prakticky ze dne na den zmizely z kanceláří do svých domovů. A stejně tak rychlý je pravděpodobně čeká i návrat zpátky do kanceláří, jakmile to situace dovolí.

Jenže jako může riziko představovat koronavirus, zaměstnance mohou ohrozit i za jiných okolností zcela běžné věci – například voda v kanceláři. Na rizika s ní spojená upozornil například web World Economic Forum.

V trubkách se stojící vodou se už po několika dnech začnou objevovat nežádoucí mikroorganismy nebo chemické látky. Po celém světě nyní stojí voda v milionech a milionech kilometrů vodovodního potrubí – ve školách, kancelářích, tělocvičnách, obchodních centrech…

Co se však v potrubí stane, pokud v něm voda stojí i několik týdnů, k tomu zatím nemají vodárenské společnosti ani hygienici přesná data. Ta získají až nyní. A ze stejného důvodu chybí doporučené postupy, jak uvést rozvody do původního předkoronavirového stavu.

Mikrobiologiové upozorňují, že v trubkách se mohou objevit například nebezpečné bakterie Legionella, kterým se daří v teplém a temném prostředí. Ideálním místem pro jejich množení mohou být například ohřívače vody. Riziko ale představují také různé filtry, změkčovače a nádoby u pítek.

Problém však nemusí vzniknout jen při požití: podle World Economic Forum mohou bakterie ze zkažené vody způsobit u oslabených jedinců potíže podobné zápalu plic. Stačí se například nadýchat aerosolu vzniklého při mytí rukou, sprchování nebo z okrasných fontán.

Rada, jak tomu zabránit, je zřejmá – nenechat vodu v potrubí zestárnout, a pokud už se tak stalo, nechat ji vyměnit a v ideálním případě celý okruh vydezinfikovat. To však často znamená nechat zbytečně vytéct hektolitry vody. Hodně přitom záleží na konstrukci budovy, obecně lze říci, že jde o proces trvající hodiny až dny.

Reklama

Doporučované