Hlavní obsah

Kontroly cestujících v ústecké MHD od příštího týdne zpřísní

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Kontroly ve vozidlech dopravního podniku města Ústí nad Labem (DPMUL) od příštího týdne zpřísní. Revizoři, strážníci i asistenti prevence kriminality se zaměří na černé pasažéry i vandaly, zpřísní kontrola jízdních dokladů.

Článek

Město jedná s dopravním podnikem i o tom, že by se v budoucnu zavedl plošný nástup předními dveřmi. Kontroly budou spočívat v tom, že na vybraných zastávkách budou cestující nastupovat předními dveřmi, revizorům za přítomnosti strážníků a asistentů prevence kriminality předloží jízdní doklady. Strážníci budou také sami bez asistentů a revizorů jezdit na vybraných linkách, zaměří se na vandaly.

Černí pasažéři jsou podle primátora Petra Nedvědického (ANO) nejčastěji na linkách z Mojžíře. Na vandaly, kteří mnohdy ostatní cestující slovně napadají nebo ničí vozidla, si stěžují lidé z městského obvodu Neštěmice, kam Mojžíř patří. Uvedla to starostka obvodu Yveta Tomková (Vaše Ústí).

„Ta situace se tak zhoršila, že dneska mohu s klidem říct, že na některých linkách platí, popřípadě označí si jízdenku jeden až dva lidé a zbytek cestujících, a to mluvím třeba i o desítkách cestujících, si tady nerušeně jezdí zadarmo, přitom ještě obtěžují ostatní pasažéry a odmítají se chovat slušně,“ řekla Tomková.

Cestující bez platných jízdních dokladů nebudou podle náměstkyně ředitele DPMUL Simony Mohasci puštěni do vozů. Týmy budou jezdit i v autobusech a trolejbusech, pokud zjistí, že někdo porušuje smluvní podmínky dopravního podniku, vykáže ho z vozidla. „Bude to na náhodně vybraných zastávkách, kde víme, že ty problémy jsou. Nebude to jen na jedné na dvou linkách, ale na více linkách v celém městě Ústí nad Labem,“ doplnila náměstkyně.

Město zvažovalo také zavedení plošného nástupu předními dveřmi. Mohasci uvedla, že by se musely změnit jízdní řády, ve špičce totiž nastupují desítky cestujících, spoje by tak mohly být zpožděné. „Pořád o tom jednáme. Zvažujeme negativa, pozitiva, zvažujeme, co by to přineslo pro dopravní obslužnost,“ řekla náměstkyně a dodala, že přípravy mohou trvat až rok.

Reklama

Doporučované