Hlavní obsah

Ještě 14 dní. Blatný popřel dřívější rozvolnění a řekl, co přijde potom

Foto: David Neff

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

„Nouzový stav do doby, do které ho Poslanecká sněmovna schválila, musí trvat se všemi opatřeními,“ zdůraznil v neděli Blatný.

Článek

Všechny nynější protikoronavirové restrikce by měly podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) platit až do konce nouzového stavu. Chce, aby jejich dodržování bylo také kontrolováno. Stav nouze je vyhlášen do neděle 11. dubna a Blatný doufá, že bude poslední.

„Předpoklad uvolňování škol od 12. dubna, který vidím jako nejbližší možný termín, a všechny ostatní kroky předpokládají, aby minimálně do té doby byla dodržována stejná opatření,“ řekl Blatný v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize. Varoval, že v opačném případě by se mohla začít epidemická situace znovu zhoršovat.

Sněmovna v pátek umožnila prodloužení nouzového stavu o dva týdny, vládu potom vyzvala ke zrušení omezení pohybu obyvatel v okresech i kontrol občanů na hranici okresů nejpozději v úterý 6. dubna, tedy po Velikonocích. Dolní komora také chce umožnit pohyb lidí mezi Prahou a Středočeským krajem nebo zrušení povinného nošení roušek či respirátorů v zastavěné části obce, pokud je člověk na ulici sám či se svými blízkými z domácnosti.

„Nouzový stav do doby, do které ho Poslanecká sněmovna schválila, musí trvat se všemi opatřeními,“ zdůraznil dnes Blatný. Bude navíc chtít, aby omezení pohybu mezi okresy platila a byla kontrolována i o Velikonocích.

Zákaz cestování mezi okresy patřil mezi nejvíce kritizovaná opatření při sněmovním jednáním o prodloužení nouzového stavu. Opozičním předákům se nelíbí zejména zákaz jezdit i na vlastní chalupy či chaty, pokud jsou v jiném okrese.

Smejkal: Lidé by se o Velikonocích neměli sdružovat

Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal, který vede Mezioborovou skupinu pro epidemické situace (MeSES), v diskuzním pořadu televize Prima řekl, že případné rozvolnění dosavadních protikoronavirových opatření po Velikonocích bude záviset na tom, jak budou lidé opatření dodržovat. Situace by se zhoršila a počty nakažených by opět rostly, kdyby se lidé o Velikonocích sdružovali.

„Nejhorší by bylo, kdyby se všichni rozjeli někam na pomlázky a tam se sdružovali. To si budeme muset tento rok odpustit,“ řekl Smejkal. Naopak uvedl, že pro zvládání epidemie může být pozitivní to, že mnohé firmy přes jarní svátky omezí provoz. Omezení přítomnosti zaměstnanců na pracovišti by totiž mohlo přispět ke zpomalení šíření viru v populaci.

Cílem je podle Smejkala brzké otevření škol. „Zasazujeme se o to, aby první, co bude otevřené, byly školy. Jestli to bude stát to, že firmy budou maximálně, ale dobře testovat a tohle se bude i kontrolovat a vynucovat, tak je to přece malá cena za to, abychom děti už do škol pustili,“ řekl. Zvládnutí epidemie podle hlavního epidemiologa IKEM spočívá v důsledném testování, trasování kontaktů a vymáháním dodržování opatření a ukládání adekvátních sankcí. Naopak epidemiolog a ředitel Centra očkování a cestovní medicíny Jiří Beran považuje lockdown za zbytečný. Za vhodnější označil namísto plošných opatření dělat opatření cílená, která by se soustředila na ochranu lidí starších 65 let.

Reklama

Doporučované