Hlavní obsah

Kontumace, opakování? Jak skončí zápas Brazílie s Argentinou, se teď neví

Foto: Profimedia.cz

Brazilec Neymar a Argentinec Messi se baví během čekání, zda kvalifikační zápas znovu začne.

Reklama

Hned čtyři fotbalisté argentinského národního týmu porušili podle brazilských úřadů karanténu po návratu z Velké Británie. Brazilská opozice se diví, proč nebyly úřady tak striktní i u prezidenta Jaira Balsonara.

Článek

Největší fotbalový zápas na jihoamerickém kontinentu, tradiční derby Brazílie s Argentinou, skončil v neděli po pouhých sedmi minutách. Hvězdy jako Lionel Messi a Neymar rozpačitě postávaly a čekaly, jestli se policií přerušený zápas bude dohrávat. Až po několika minutách plných zmatků a vzrušených diskuzí se dozvěděli, že ne.

Čeká teď Argentinu kontumace? Na první pohled by to bylo logické, ale záležitost není tak jednoduchá, jak naznačují i slova Lionela Messiho: „Byli jsme tu tři dny, čekali na zápas, proč jste nepřišli dříve?“ ptal se podle stanice RMC Sport brazilských činovníků přímo na hřišti.

Otázky spojené s přerušeným zápasem

1. Jak je možné, že argentinští hráči byli vůbec nominovaní, když hráli týden před tím Premier League, kterou sleduje celý svět?

2. Proč nezasáhly brazilské zdravotnické úřady okamžitě, a nechaly hráče dokonce nastoupit v základní sestavě?

3. Většina klubů Premier League klubům důrazně doporučila, aby své zaměstnance na kvalifikaci neuvolnily. Proč se Aston Villa a Tottenham zachovaly jinak?

4. Kdo má být potrestán? Argentinský fotbalový svaz za nasazení hráčů a nerespektování covidových pravidel nebo i oni čtyři jednotlivci?

Důvodem zásahu policie a zdravotnických úřadů bylo to, že tři hráči na hřišti a jeden na tribuně stadionu Neo Química Arena v São Paulu měli porušit koronavirová pravidla. Brankář Aston Villy Emiliano Martínez, obránce Cristian Romero a záložník Giovani Lo Celso (oba Tottenham Hotspur) nastoupili v základní sestavě Argentiny, křídelník Emiliano Buendía z Aston Villy se do nominace nevešel.

Všichni výše jmenovaní měli porušit pravidlo zákazu vstupu na brazilskou půdu, pokud v posledních 14 dnech pobývali v Británii, Jihoafrické republice nebo Indii. Výjimku mají jen brazilští občané a lidé, kteří mají v zemi trvalý pobyt.

Brazilská zdravotní agentura Anvisa vydala před výkopem utkání prohlášení, že dostala zprávy o tom, že Argentinci, kteří přiletěli do země v pátek z Venezuely, lhali v příletových zdravotních dotaznících. Anvisa proto vyzvala úřady, aby hráče okamžitě umístily do karantény a „zabránily jim zůstat na brazilské půdě“.

Všichni čtyři hráči odletěli v neděli večer spolu se zbytkem týmu zpět do Buenos Aires, na rozdíl od spoluhráčů ale byli oficiálně z Brazílie vypovězeni.

Ponížení před světem

„Byli jsme poníženi před světem. To, co se stalo, je hluboce politováníhodné,“ citoval deník The Guardian brazilského komentátora Galvãa Buena. Brazilská fotbalová federace vyjádřila rozhořčení nad tím, že činovníci Anvisy nejednali efektivněji a nezasáhli už před začátkem zápasu. Trenér argentinského týmu si pak postěžoval, že jeho týmu nikdo neřekl, že by se zápas nemohl odehrát.

Co se nyní bude dít, není zcela jasné. Jihoamerická fotbalová konfederace (CONMEBOL) ve svém prohlášení neupřesnila, zda se bude v přerušeném utkání pokračovat, nebo zda se bude hrát zápas od začátku. „Rozhodčí a delegát zápasu předají svoji zprávu disciplinární komisi FIFA, která určí další kroky,“ píše. Zda a jakým způsobem budou hráči potrestáni, se nyní neví.

Kontroverze vyvolaly už nominace na zápas, které způsobily značné starosti kouči Brazilců. Musel se totiž obejít bez devíti opor hrajících v anglické Premier League, jejichž kluby je na rozdíl od Aston Villy a Tottenhamu odmítly na reprezentační srazy uvolnit.

Britský zákon pak vyžaduje, aby se lidé přijíždějící z covidově „červených“ zemí izolovali deset dní v karanténních hotelích. To chtěli fotbalisté vyřešit tak, že na oněch deset dní poletí do Chorvatska, kde by mohli trénovat a v desátý den se přesunou zpátky do Anglie. Protože Chorvatsko je na britské mapě zelené, hráči se už mohou zapojit do tréninků a zápasů bez nutnosti karantény.

Když fotbalisté, proč ne Bolsonaro?

Přerušený zápas dvou jihoamerických fotbalových gigantů měl i politickou a diplomatickou dohru – brazilští opozičníci se ptali, proč zdravotní úřady nezaujaly stejně striktní postoj v době, kdy veškerá koronavirová pravidla vesele porušoval krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro. „Doufejme, že Anvisa ukáže stejnou přísnost, pokud jde o zdravotní pravidla na akcích propagovaných prezidentem, bez roušek a očkování,“ tweetoval bývalý šéf parlamentu Rodrigo Maia.

Příští zápas čeká Argentinu v pátek, kdy by měla doma přivítat outsidery z Bolívie.

Reklama

Doporučované