Hlavní obsah

Koronavirové maturity začaly. „Půlku jsem napsal za 15 minut, to asi neprojde“

Maturitu poznamenanou dozvuky koronaviru si budou pamatovat také studenti Gymnázia Slovanské náměstí v Brně.Video: Vlasta Macháčová, Jan Kozel

 

Reklama

Na středních školách v pondělí začaly odložené maturity. Jejich aktéři musejí letos kvůli epidemii koronaviru dodržovat přísná hygienická pravidla.

Článek

Nemohli na školní ples, nepobíhali po městě při posledním zvonění. Maturitní ročník 2020 bude mít už navždy přízvisko „ten koronavirový“. Přísná hygienická opatření doprovázejí také opožděný start maturit. Letos se týká téměř 70 tisíc studentů. Reportéři Seznam Zpráv sledovali, jak opožděné zkoušky zvládali studenti na brněnském Gymnáziu Slovanské náměstí.

Závěrečnou zkoušku letos mohou studenti absolvovat jen po splnění pravidel, která připravila ministerstva školství a zdravotnictví. „Snažíme se veškerá opatření dodržovat. Studenti po příchodu do školy musí podat čestné prohlášení o bezinfekčnosti a rovnou si i vydezinfikují ruce,“ řekl ředitel Slovanského gymnázia Dalibor Kott. Zkoušky na tamní škole v následujících dnech absolvuje více než stovka maturantů.

Teprve před měsícem se studenti dozvěděli, jak závěrečná zkouška středoškolského studia bude vypadat. O to měli přípravu těžší. „Tato doba je nestandardní a nejvíc to právě odnesli maturanti, kteří byli v nejistotě,“ dodal Kott. Neobvykle se připravovali na dálku s učiteli. „Naštěstí byla komunikace dobrá, posílali nám zadání přes maily. Později jsme chodili i na konzultace,“ uvedl jeden z maturantů Daniel Hamrák.

Ve třídách seděli maturanti jednotlivě, každý v jedné lavici a minimálně metr a půl od sebe. Už před vstupem do školy si na sebe nasadili roušky, které si ovšem v průběhu písemné zkoušky mohli sundat. Naopak učitelé museli mít zakrytý obličej po celou dobu trvání didaktického testu. „Pokud učitelé nechtěli mít roušku, mohli si zažádat o štít, který by je kryl,“ uvedla předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Ráno studenti za netradičních podmínek absolvovali písemný test z matematiky, popřípadě z francouzštiny. „Polovinu jsem napsal v posledních patnácti minutách, no a pak když jsem se bavil s ostatními, tak jsem zjistil, že se mi to asi moc nepovedlo,“ sdělil pocity z matematické části maturity Adam Ivičič.

Odpoledne maturanty čekal didaktický test z angličtiny. Zítra se nevyhnou psané části maturity z českého jazyka nebo španělštiny, ruštiny a němčiny. Ve středu mají možnost napsat dobrovolnou těžší maturitu z matematiky. Díky jejímu úspěšnému splnění se mohou dostat na některé vysoké školy bez přijímacích zkoušek.

Letošní maturity jsou neobvyklé i v tom, že se studenti kvůli epidemii vyhnuli psaní písemných prací z angličtiny a českého jazyka. „Odpuštění slohových prací bylo jistou úlevou. Na jednu stranu myslím, že jsem byla na psaní slohové práce dobře připravená, ale za daných okolností jsem to vlastně přivítala,“ sdělila maturantka Anna Fojtíková.

Studenti se budou muset obejít i bez milých povinností spojených s absolvováním střední školy. „Přišli jak o poslední zvonění, tak o ples. Ten jsme jim přehodili na květen, ale ani to nestačilo,“ dodal Kott. Ti ale vyřešili situaci po svém. „Mrzí nás, že jsme o obě akce přišli, ale jsme aktivní třída, takže si uděláme vlastní ples,“ řekl maturant Štěpán Valič.

K závěrečné zkoušce přijde i 181 studentů brněnské Střední zdravotnické školy. „Do letošní závěrečné zkoušky byli zapojeni i žáci, kteří neodmaturovali na podzim, museli jsme je rozdělit do skupinek po patnácti,“ uvedla její ředitelka Zuzana Číková. Kvůli didaktickému testu museli do každé třídy dodat dostatečný počet hygienických pomůcek. „Dali jsme tam mýdla, jednorázové ručníky i dezinfekci. Během zkoušek učebny větráme,“ sdělila ředitelka.

K maturitám se pro tento rok přihlásilo více než 68 tisíc studentů. První den už mají za sebou. „Nemám žádnou zprávu o tom, že by někde nastaly větší komplikace. Přišli všichni studenti a dopadlo to i přes přísná opatření hladce,“ odpověděla Schejbalová. K ústní části závěrečné zkoušky budou maturanti docházet do škol od příštího týdne. Střední školy musí stihnout druhou polovinu maturit nejpozději do pátku 17. července.

Reklama

Doporučované