Hlavní obsah

Česko zpřísnilo. Jaké budou druhé covidové Vánoce v Evropě?

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Lidé u vánočního stánku v Saské Kamenici v Německu.

Reklama

aktualizováno •

Postup evropských zemí proti koronaviru se před Vánoci výrazně liší. Někde tváří v tvář variantě omikron zpřísňují, jako v Česku, které omezilo účast na silvestrovských oslavách. Jak jsou na tom další evropské státy?

Článek

Ačkoli snad všechny vlády ujišťují, že bedlivě sledují data o tom, jak vážný průběh má nákaza variantou omikron, jejich přístup k této hrozbě se zatím různí. Přinášíme přehled toho, jaká nová opatření před Vánoci připravily některé evropské země.

Jak reaguje Česko, si můžete přečíst zde:

Rakouské restaurace zavřou dřív

Rakouská vláda jednala stejně jako ta česká ve středu. Oznámila zkrácení otevírací doby restaurací. Dosud zavíraly ve 23 hodin, od 27. prosince to bude o hodinu dřív, a to i na silvestra. „Oslavujte v malých skupinách, nejlépe venku,“ doporučila ředitelka odboru veřejného zdraví Katharina Reichová.

Na veřejné akce, kde nejsou vyhrazená místa, smí v Rakousku jenom 25 lidí, při čemž musí být očkovaní nebo po prodělání covidu-19. Pro akce s vyhrazenými místy platí různé hranice podle toho, kolik dávek očkování účastníci dostali. Věřící v kostelech nebudou při vánočních mších smět zpívat.

Dál také platí přísný lockdown pro neočkované. Výjimku ovšem budou mít o vánočních svátcích a na silvestra. V současnosti smějí neočkovaní opustit domov jen kvůli cestám do práce, do školy, k lékaři, na nákup zboží základní potřeby nebo kvůli zdravotní procházce. Na Štědrý den, první a druhý svátek vánoční a na silvestra budou ale moci vyrazit na oslavu s devíti dalšími lidmi.

Už od pondělí Rakousko v reakci na šíření omikronu zavedlo přísnější opatření pro vstup do země. Bez omezení smí do Rakouska jen lidé očkovaní posilující dávkou. Uzdravení z covidu-19 a očkovaní dvěma dávkami musí nově předkládat negativní PCR test. Lidé bez negativního testu se musí zaregistrovat a po příjezdu se okamžitě odebrat do desetidenní karantény. Ta skončí nejdříve po pěti dnech, pokud je k dispozici negativní výsledek PCR testu nebo osoba podstoupí očkování třetí dávkou vakcíny.

Polské limity se netýkají očkovaných

Od pondělí se přitvrzovalo také v Polsku, další opatření vláda nechystá. Školy přešly na distanční výuku, jež bude trvat do 9. ledna. Už od minulé středy platí opatření omezující kapacitu restaurací, hotelů, kin, divadel nebo kostelů. Do těchto limitů se ovšem nepočítají lidé, kteří jsou naočkovaní proti covidu-19.

Na silvestra se pak v Polsku mohou na jednu noc otevřít dosud uzavřené kluby a diskotéky, pro které bude platit omezení kapacity pro neočkované lidi na 100 osob. Očkovaných se ani tentokrát omezení netýká. Vláda kvůli tomu čelí kritice některých odborníků.

Polsko také oznámilo, že od 1. března chce zavést povinné očkování pro zdravotníky, pedagogy a příslušníky uniformovaných složek.

Slovensko uvažuje o krizových nemocnicích

Na Slovensku platí nová opatření od 17. prosince, kdy vláda po zmatcích a nejasnostech uvolnila omezení pro očkované a ty, kteří covid-19 překonali. Pro ně jsou otevřené všechny obchody.

Od 25. prosince mohou otevřít hotely a penziony, ve kterých se ale mohou ubytovat jen lidé podle „německého pravidla“ 2G, tedy očkovaní a ti, co nemoc covid-19 prodělali. Zároveň se ovšem musí prokázat negativním výsledkem testu.

Neočkovaní, co neprodělali covid-19, mohou chodit jen do provozů se základními denními potřebami, jako jsou potraviny, lékárny a drogerie. Do ostatních obchodů nesmí.

Vláda ve středu schválila „Plán B“, tedy reakci na vlnu nakažených, která se očekává v souvislosti s šířením omikronu. Informoval o tom Denník N. Plán v případě nárůstu počtu hospitalizovaných počítá se zřízením krizových zdravotnických zařízení, ve kterých by bylo celkem tisíc lůžek. Medici by pod dohledem lékařů a sester třídili pacienty s covidem, poskytovali jim základní péči a pacienty v těžším stavu by posílali do nemocnic.

V Německu „není vhodná doba na oslavy“

K novým, přísnějším opatřením se kvůli silvestrovským oslavám rozhodlo přistoupit také Německo. Platit začnou 28. prosince.

Nově se bude moci scházet nejvýše deset lidí, kteří jsou očkovaní nebo nedávno prodělali nákazu covidem-19. Limit platí pro setkání uvnitř i venku. Pokud by mezi těmito lidmi byl někdo neočkovaný, smí se setkat pouze členové jedné další domácnosti, informuje stanice Deutsche Welle.

Tvrdá omezení pro neočkované přitom zůstávají v platnosti beze změny. Diskotéky a kluby budou nadále uzavřené. „Není vhodná doba na oslavy,“ řekl Scholz na tiskové konferenci, kde omezení oznámil.

Vedle omezení soukromých setkání pro očkované a uzdravené Německo rovněž zakazuje velké akce. Scholz v této souvislosti výslovně zmínil fotbal, který se musí konat bez diváků.

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach o víkendu slíbil, že se Německo neuchýlí do přísné uzávěry, jaká v zemi platila před rokem. Tehdy se uzavřely i obchody, které neprodávaly zboží denní potřeby. Ty jsou nyní přístupné jen očkovaným a těm, kteří covid-19 v nedávné době prodělali.

Anglie nevidí důvod zpřísňovat, zatím

Zatímco Skotsko, Wales a Severní Irsko různou měrou zpřísňují, Anglie se k tomu nechystá. Jako v jediném regionu Spojeného království tam o koronavirových opatřeních rozhoduje centrální vláda.

Britský premiér Boris Johnson v úterý uvedl, že jeho vláda už před Vánoci žádné nové přísnější restrikce proti šíření covidu-19 zavádět nebude. „Nemyslíme si, že teď existuje dostatek důkazů, které by ospravedlňovaly jakákoli přísnější opatření před Vánocemi,“ vysvětlil Johnson.

Situace je nicméně podle něj i nadále napjatá, a nelze proto vyloučit zavedení přísnějších restrikcí po svátcích. Johnson zároveň vyzval obyvatele Británie, aby se chovali zodpovědně, pravidelně se testovali, nosili roušky a nechali se očkovat posilující dávkou vakcíny proti covidu-19.

Británie také oznámila, že od středy si budou moci očkovaní i neočkovaní, kteří byli pozitivně testovaní na covid, zkrátit karanténu z deseti dnů na sedm. A to pokud budou mít v rozmezí 24 hodin mezi šestým a sedmým dnem negativní výsledek testu, uvedla podle deníku The Guardian Britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA). Kdo není plně očkovaný, se ale v případě blízkého kontaktu s pozitivně testovanou osobou bude muset izolovat po celých deset dní.

Britské podniky zkrácení karantény vítají. Pomůže totiž zmírnit narůstající nedostatek personálu, se kterým se potýkají. Někteří vědci ovšem namítají, že kroky vlády nejsou úplně rozumné. Kratší izolace by podle nich mohla zvýšit pravděpodobnost šíření covidu v zemi.

Francie zůstává ve střehu

Nová opatření před Vánoci se nechystá zavádět ani Francie. Tamní ministr zdravotnictví Olivier Véran uvedl, že prozatím nejsou na stole žádná nová omezení, ačkoli je nelze zcela vyloučit. Úřady doufají, že očkování proti covidu-19 jim umožní udržet virus pod kontrolou. Země proto od ledna zkrátí lhůtu pro přeočkování posilující dávkou z pěti na čtyři měsíce. Od středy navíc začíná s očkováním dětí od 5 do 11 let, oznámil televizní stanici BMF TV Véran.

Francie ovšem uvedla, že se do budoucna chystá zpřísnit podmínky platnosti covidových pasů. Podle současných pravidel postačuje ke vstupu do mnoha vnitřních veřejných míst potvrzení o nedávném negativním výsledku testu na koronavirus. Brzy ale tato možnost skončí a ke vstupu bude nutné být očkovaný nebo po nemoci covid-19.

V Nizozemsku jsou otevřené jen základní obchody

Nizozemsko už o víkendu oznámilo radikální uzávěru. V provozu budou jenom obchody prodávající nezbytné zboží. Zavřené zůstanou restaurace, kadeřnictví, muzea a tělocvičny. Výuka ve všech školách bude přerušena do 9. ledna.

„Nizozemsko se znovu zavírá. Je to nevyhnutelné vzhledem k páté vlně, která přichází s variantou omikron,“ sdělil v sobotu premiér Mark Rutte po jednání vlády.

Vláda dále domácnostem doporučila, aby přijímaly maximálně dva hosty a aby se schůzky konané venku omezily na dva lidi. Pokud by se nejednalo, vedlo by to podle Rutteho „v nemocnicích k nezvladatelné situaci“.

Belgie od neděle uzavře kina i divadla

V Belgii se od neděle zavřou kina, divadla a koncertní sály, oznámil ve středu belgický premiér Alexander De Croo po jednání vlády. Všechny sportovní zápasy se od neděle budou muset obejít bez diváků. Uzavření se týká i hromadných akcí v uzavřených prostorech, jako jsou konference, bowling, paintball či kulečníkové herny. O nových opatřeních, jejichž cílem je zbrzdit epidemii covidu-19 a ulevit nemocnicím, informovala stanice RTBF.

Vánoční trhy pod širým nebem mohou v Belgii zůstat otevřené, ale čekají je přísnější podmínky. Otevřené dál zůstanou restaurace a bary, kde platí zkrácená otevírací doba do 23:00. Všechny obchody v Belgii také dál fungují, lidé tam do nich ale smí nejvýše ve dvou, výjimku mají děti z jedné domácnosti.

Volný přístup je i do posiloven, bazénů, knihoven nebo muzeí. Belgičané mají povinnost pracovat z domova, na pracoviště smí docházet jen jeden den v týdnu. Děti by se do škol měly vrátit 10. ledna.

Španělsko zavede povinné nošení roušek venku

Španělsko opět zavede povinné nošení roušek ve venkovních prostorách. Jde o součást opatření proti rychle se šířící variantě koronaviru, která dostala označení omikron. O zpřísnění restrikcí dnes jednal španělský premiér Pedro Sánchez s vedoucími činiteli španělských regionů, informovala agentura Reuters.

Mezi další kroky, o kterých dnes premiér informoval, patří nabídka vyslání ozbrojených sil na pomoc při očkování v jednotlivých regionech a uvolnění lůžek ve vojenských nemocnicích, pokud budou potřeba. Povolil také uvolnění proticovidových testů pro profesionální použití k dočasnému prodeji v lékárnách, aby se tím vyřešil jejich nedostatek.

V zemi už platí povinné nošení roušek nebo respirátorů ve vnitřních prostorách a mnoho Španělů je nosí i venku, přestože tato povinnost byla zrušena letos v červnu.

Reklama

Doporučované