Hlavní obsah

Koronavirus: Co potřebujete vědět. Březnový přehled Sherlocka Seniora

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Milí čtenáři, posíláme vám mimořádné číslo zpravodaje pro seniory. Místo obvyklého odkrývání dezinformací v něm tentokrát najdete potřebné detaily, které vám pomohou vyrovnat se s aktuální situací týkající se koronavirové nákazy. Sledujte, prosím, i budoucí zpravodaje, protože v nich najdete mnoho užitečných informací. Zároveň prosíme, abyste náš zpravodaj sdíleli s vašimi blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz: www.seznamzpravy.cz/clanek/newsletter-sherlocksenior-79866 a uvést e-mailovou adresu. Nejnovější a důvěryhodné zpravodajství týkající se současné koronavirové nákazy můžete sledovat také na Seznam Zprávách: https://www.seznamzpravy.cz/sekce/koronavirus.

Článek

Pomoc seniorům organizace Elpida

Zavolejte si o pomoc na Linku seniorů 800 200 007

Organizace Elpida dlouhodobě provozuje bezplatnou a anonymní Linku seniorů 800 200 007, která je nyní i kapacitně posílena. Na Lince seniorů vám pomohou nejen zorientovat se v aktuálním dění, ale můžete se jejím pracovníkům svěřit i v případě, že máte potíže, a nevíte, jak je řešit. Dostanete relevantní informace a kontakty na konkrétní službu či pomoc.

Požádejte o pomoc skauty

Pokud potřebujete nakoupit potraviny, drogerii či vyzvednout léky, zavolejte si o pomoc. Elpida nově navázala spolupráci s Junákem – českým skautem. Pracovníci Linky seniorů mohou propojit volajícího seniora s konkrétním skautským dobrovolníkem ve vaší lokalitě. Tito dobrovolníci jsou prověření, tudíž se nemusíte bát o své bezpečí. Na skauty se můžete obrátit i prostřednictvím webu www.skautskapomoc.cz. Pomoc může být i pravidelná a dlouhodobá.

Česká televize zahajuje vysílání nového programu pro seniory

V pondělí 23. března spustila Česká televize kanál ČT3, který je určen seniorům. Diváci zde najdou výběr ze zlatého televizního fondu, tematické magazíny i základní informační servis. Začátek vysílání je neplánovaný, proto může působit provizorně a nepřipraveně. Postupem času kanál získá plnohodnotné programové schéma a objeví se na něm i pořady, které budou ušité přímo na míru seniorům.

Jaké aktivity se dějí kolem koronaviru

#StopCovidCZ

COVID19CZ je společná aktivita několika českých technologických firem zaměřená na pomoc v boji s koronavirovou nákazou. Technologičtí nadšenci i firmy se spojili, aby státu pomohli smysluplně využívat data, která každý z nás při využívání technologií v digitálním prostředí nechává. O aktivitách iniciativy se dozvíte na naší domovské stránce www.seznam.cz nad všemi zpravodajskými boxíky. Odkaz vede na Seznam Zprávy, které zveřejňují různé články k tematice COVIDu, například tento https://www.seznamzpravy.cz/sekce/koronavirus-stopcovid.

Do boje s koronavirem se zapojil i Sbazar.cz

Sbazar.cz – jedno z nejvýznamnějších tržišť na českém internetu – má novou rubriku zaměřenou na koronavirus. Lidé v ní mohou žádat o pomoc, případně svou pomoc nabízet ostatním.

Roušku nosí i Krasty

Solidární s lidmi je i náš maskot Krasty, který stejně jako my ostatní běžně nosí roušku. Ani vy, prosím, nezapomínejte na zakrytí nosu a úst ve chvílích, kdy vycházíte z domu. Pokud roušku nemáte, nebojte se zeptat sousedů, zda v jejich okolí roušky někdo šije. Ostatně celý národ nyní chodí v improvizovaných a podomácku vyrobených rouškách.

Nejčastější dezinformace týkající se koronaviru

Na čínském ministerstvu zahraničí připustili, že za epidemií koronaviru v Číně stojí američtí vojáci

Čínská vláda i jí podléhající média se snaží najít původní zdroj nákazy. Nejdříve se objevila informace, že virus rozšířil Američan. Tato zpráva pak zmutovala na sdělení, že rozšiřující se virus je biologickou zbraní americké armády. V českém prostředí tuto zprávu publikoval server Sputnik, což je ruskou vládou financovaný zpravodajský portál. Od Sputniku tuto informaci převzal a rozšířil dezinformační web AC24.cz. Jedná se však o nepravdu.

Mýty vs. fakta o koronaviru

Existuje lék. Žádný lék, bohužel, dosud neexistuje, ale neznamená to, že nebude v brzké době nějaký vyvinutý.

Proti koronaviru zabírají antibiotika

Žádná antibiotika vás proti viru neochrání. Proti koronaviru nepomáhá ani pití alkoholu, cigarety, chlor, česnek, nosní kapky či kloktání. Proti koronaviru vás ochrání jen dodržování základních hygienických pravidel, prevence a sociální zdrženlivost.

Všichni na koronavirus zemřeme

Ačkoli na koronavirus skutečně denně umírají tisíce lidí, k dnešnímu dni je také kolem třiceti tisíc těch, kteří se z nákazy vyléčili.

Děkujeme, že odebíráte náš zpravodaj. Vzhledem k okolnostem jsme museli zrušit jarní mediální školy pro seniory, konkrétně v Praze a Českých Budějovicích. Pokud byste se s námi rádi setkali osobně na podzim, sledujte naši stránku www.seznamzpravy.cz/sherlocksenior a vyčkejte na nové termíny. Zatím počítáme se setkáním 18. a 19. listopadu v Hradci Králové.

Váš tým Sherlock

Reklama

Doporučované