Hlavní obsah

Covidová zima se blíží. Francouzi si přejí návrat povinných roušek

Foto: Profimedia.cz

Roušky nebo respirátory nosí v hromadné dopravě podle průzkumu jen 46 procent Francouzů.

Reklama

Nový průzkum odhalil vážné obavy Francouzů ze zdravotní situace v zemi. K už probíhajícím epidemiím chřipky a bronchitidy se připojil covid-19, už ve své deváté vlně.

Článek

„Nosme roušky, jakmile jsme se zranitelnými lidmi nebo na přeplněných místech, jako je veřejná doprava. Jsou to malá gesta, která zachraňují životy. Epidemie začíná znovu,“ vzkázala už 29. listopadu Francouzům premiérka Elisabeth Borneová. V parlamentu tak reagovala na zprávy o přicházející deváté vlně koronaviru v zemi.

Obavy premiérky sdílejí i běžní Francouzi, ukázal výzkum, který si u společností Odoxa/BackboneConsulting nechal vypracovat deník Le Figaro. Hned 61 procent z víc než tisícovky dotázaných znepokojuje zdravotní situace v zemi.

66 procent respondentů se pak obává o své nejbližší, více než polovina lidí plánuje opatrné Vánoce a Silvestra, při nichž se budou vyhýbat davům a dodržovat doporučený odstup od ostatních.

Lidé chtějí roušky v dopravě

Zatímco část pravidel, která úřady lidem opakovaly během celé pandemie, jako je nutnost pravidelného mytí rukou a používání dezinfekčního gelu, se stala součástí každodenního života Francouzů, další opatření lidé postupně opouštějí. Například v hromadné dopravě nosí roušky už jen 46 procent dotázaných, přestože si celých 76 procent přeje, aby byly roušky v dopravě povinné.

Vědci předpokládají, že omikron je poslední variantou covidu

Omikron může být podle vědců z Covid-19 Genomic Project poslední variantou covidu. Britskému listu The Times to řekl ředitel projektu Jeffrey Barrett.

58 procent lidí se dokonce vyslovilo pro povinné nošení roušek i na všech veřejných prostranstvích. Vysoké procento lidí (77 procent) se pak domnívá, že by vláda měla rozšířit práci na dálku, aby se omezilo zbytečné cestování a snížilo se riziko šíření viru.

Jak ale píše Le Figaro, vynucování covidových opatření není na pořadu dne. Vláda zatím spoléhá na doporučení. Ministr zdravotnictví François Braun už ale prohlásil, že pokud by se covidové ukazatele, jako je rychlost šíření nákazy nebo naplnění nemocnic, dostaly do výstražných červených hodnot, „ruka se mu třást nebude“.

Jsme lépe připravení, věří lidé

Pozitivním zjištěním průzkumu je přesvědčení Francouzů, že je země na covid-19 lépe připravená než před dvěma lety – zejména co se týče množství dostupných ochranných pomůcek a testů, ale i schopnosti vlády na dané téma komunikovat.

Méně optimismu mají naopak Francouzi směrem ke zdravotnickým zařízením – o jejich lepší připravenosti je přesvědčeno jen 50 procent dotázaných, tedy o 10 procent méně než v září. Pokud jde o připravenost zdravotnictví v množství dostupných lůžek na jednotkách intenzivní péče, tam vyjádřilo optimismus jen 36 procent lidí.

Starosti vlády vyvolává rychlost šíření nemoci v některých oblastech, vůbec nejhorší je situace v départementu Drôme na jihovýchodě země, informovala televize BFM. Na 100 tisíc obyvatel tam připadá 950 nakažených.

Reklama

Související témata:

Doporučované