Hlavní obsah

Covidu může přibývat, Česko je nejspíš na prahu mírné vlny

Foto: Profimedia.cz

„Hlavním faktorem je vysoká nakažlivost omikronu jako takového, která se v minulých týdnech potvrdila,“ říká Dušek.

Reklama

Když denně diagnostikujeme 10 až 12 tisíc nových případů, máme ve skutečnosti v populaci nakažených dvakrát až třikrát víc, říká k aktuální situaci okolo covidu-19 šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek.

Článek

Ústup epidemie koronaviru se zpomalil a Česko je pravděpodobně na prahu další „malé vlnky“.

„Určitě jsou za tím tři faktory – hlavním je vysoká nakažlivost omikronu jako takového, která se v minulých týdnech potvrdila. Zároveň ale hraje roli i střídání subvariant a jejich vzájemné hledání rovnováhy. Kromě toho tomu samozřejmě jde vstříc i chování populace,“ shrnul pro Seznam Zprávy Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Na změny v trendech upozornila i matematička Lenka Přibylová z Masarykovy univerzity. „Čeká nás druhá vlna Omicron – BA.2. Nic významného, ale covid fakt nezmizel,“ napsala.

V pondělí laboratoře zachytily 10 385 nových případů, o 240 více než týden předtím. Podle šéfa ÚZIS se nicméně zpomalení poklesu epidemie dalo očekávat – a to i vzhledem k dění v okolních státech. Stále platí, že se člověk může s nákazou v běžném životě snadno setkat a onemocnět. Apeluje na individuální odpovědnost.

„Do budoucích týdnů, než se významně oteplí a nastane to pravé teplé jaro, počítejme s tím, že si omikron bude udržovat stále vysoký počet nakažených. Když denně diagnostikujeme 10 až 12 tisíc nových případů, máme ve skutečnosti v populaci nakažených dvakrát až třikrát víc. Situace se určitě bude zlepšovat s teplejším počasím, určitě bych to ale nečekal ještě v březnu,“ doplnil Ladislav Dušek.

V následujících týdnech čeká stagnaci nebo lehké navýšení počtu nových případů. „Pořád jsou denně přijímány do nemocnic desítky lidí s těžkými průběhy. Také toto ale klesá a stále jde nejčastěji o neočkované. Tam očekáváme, že to bude trvat ještě týdny,“ dodává.

Je podle něj nepravděpodobné, že by aktuální šíření infekce ještě mohlo vést k zahlcení nemocnic. Zásadní podíl na tom podle Duška má vysoká proočkovanost nejvíce zranitelných skupin obyvatel. Dvě dávky vakcíny má okolo 90 procent seniorů, většina z nich má také posilující dávku.

„Ochranný efekt proti těžkému průběhu nemoci je pořád přes 90 procent. To je velmi důležitý faktor. I když dojde k nějakému nárůstu v dalších týdnech, tak to bude fungovat,“ vysvětluje.

BA.2 mění pravidla?

Ministerstvo zdravotnictví tento týden zároveň upozorňovalo, že změny v šíření koronaviru nijak nesouvisí s příchodem ukrajinských uprchlíků. Počty nakažených mezi cizinci a v Česku žijícími Ukrajinci podle resortu v tuto chvíli zůstávají na stejné úrovni. Ministr Vlastimil Válek z TOP 09 odmítl i zavlečení a rozšíření jakékoliv nové neznámé varianty viru.

„Rozhodně je nulové riziko, že by sem z Ukrajiny přišla nějaká mutace, o které bychom nevěděli,“ řekl Válek.

Pokud jde o zmiňovanou podvariantu omikronu s označením BA.2, začala se podle Státního zdravotního ústavu šířit z Dánska. V sekvenovaných pozitivních vzorcích nyní tvoří už více než čtvrtinu právě ona.

Podle ústavu je zároveň schopna ještě efektivnějšího šíření. Na potvrzení dalších vlastností je ale ještě třeba počkat. „BA.2 vyvolává v experimentálním modelu na laboratorních zvířatech závažnější onemocnění, ale v praxi tento nález není doposud jednoznačně zdokumentován,“ uvedl SZÚ.

Reklama

Doporučované