Hlavní obsah

Dušek: Kulminace vlny covidu je za námi, eskalace není pravděpodobná

Foto: Profimedia.cz

Další eskalace či zahlcení nemocnic nejsou podle Ladislava Duška pravděpodobné.

Reklama

aktualizováno •

Nynější vlna epidemie covidu způsobená variantou omikron má kulminaci za sebou, další eskalace či zahlcení nemocnic nejsou pravděpodobné.

Článek

Na bezpečné hodnoty by se epidemie mohla v Česku dostat v druhé polovině března. Na sněmovním zdravotnickém výboru to dnes řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

„Epidemie skutečně ustupuje. Optimismus dodává hlavně to, že ustupuje obdobným způsobem i v okolních státech Evropy,“ sdělil Dušek poslancům.

Epidemie podle něj klesá ve všech věkových kategoriích. V populaci seniorů byl vrchol později, ale i tam kulminace skončila. V populaci kleslo reprodukční číslo signalizující rychlost šíření viru na hodnotu 0,9.

300 tisíc nechráněných

„Hlavním rizikem je stále velký počet potenciálně zranitelných a nechráněných osob. Celkem registrujeme asi 300 tisíc zranitelných. Právě to je kohorta, ze které se rekrutují lidé na jednotky intenzivní péče,“ upozornil šéf statistiků. Tito lidé podle údajů ÚZIS nejsou očkovaní ani nákazu neprodělali, a nejsou tak chráněni.

Právě vliv vakcinace podle Duška zajistil, že omikron neměl na populaci stejně tragický dopad jako předchozí varianta delta. „Díky očkování se omikron o populaci rozbil,“ uvedl.

Přestože omikron uniká postvakcinační a postinfekční imunitě, po dodání třetí dávky data ukazují obnovení vysokého ochranného efektu. V případě hospitalizací se například u seniorů vrací přibližně na 90 procent. „Drtivá většina lidí, kteří leží s těžkým covidem na JIP, je neočkovaná,“ doplnil ředitel Dušek.

Stále podle něj také umírá asi 40 lidí denně, kteří jsou pozitivní na covid. U jakého podílu z nich byl covid primární příčinou úmrtí, se bude teprve určovat.

Další eskalace epidemie a zahlcení nemocnic nicméně nejsou nyní pravděpodobné, uvedl Dušek. Podle aktuálních dat nyní v Česku připadá 809 nově nakažených na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní. Na bezpečné hodnoty, které jsou do 250, by se Česko mohlo podle Duška dostat v druhé polovině března.

Článek jsme aktualizovali v celém rozsahu.

Reklama

Doporučované