Hlavní obsah

Jako na začátku. Na výletní plavbě se rozšířil covid

Foto: Profimedia.cz

Loď společnosti Norwegian Cruise Line.

Reklama

Po zájezdu výletní lodi hlásí zdravotnické úřady 17 případů nákazy covidem-19. Prokázala se i přítomnost omikronu. Na palubě cestovaly přes tři tisíce pasažérů.

Článek

Výletní loď Norwegian Breakaway v neděli zakotvila v New Orleans. Končila zde týdenní plavbu se zastávkami v Belize, Hondurasu a Mexiku a 3 200 pasažéry na palubě.

Již v sobotu posádka lodi oznámila, že detekovala na palubě 10 covid-19 pozitivních lidí z řad personálu i dovolenkářů. Všichni byli podle prohlášení bezpříznakoví. V neděli pak zdravotnické úřady v New Orleans ohlásily dalších sedm případů včetně jednoho člena posádky nakaženého mutací omikron. Dohromady se tak na lodi nakazilo minimálně 17 lidí.

„Před nástupem testujeme všechny, co se na Norwegian Breakaway nalodí, a vydáváme pokyny ohledně veřejného zdraví po vystavení nákaze, a ohledně karantény podle pravidel amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC),“ uvedla norská společnost v prohlášení.

„Všichni hosté, kteří byli pozitivně testováni na covid-19, odjedou vlastním autem do svého bydliště nebo se budou izolovat v ubytování zajištěném společností,“ uvádí dále. Všichni, kdo se rozhodli plavbu absolvovat, museli doložit kompletní očkování.

Někteří pasažéři uvedli, že o možných případech jedinců pozitivních na covid-19 slyšeli. Jiní se o infekci na okružní lodi dozvěděli až na základě rozhovoru s novináři. „Neslyšeli jsme o tom, dokud jsme vás před vteřinou neslyšeli mluvit,“ řekl Don Canole, cestující ze Severní Karolíny pro americkou CBS. „Bylo by hezké to vědět. Možná bychom přijali několik dalších opatření,“ dodává.

Společnost Norwegian Cruise Line, pod kterou výletní loď spadá, uvedla, že připravuje další okružní plavby. „V tuto chvíli nedošlo k žádným změnám v rozpisu plánovaných budoucích plaveb lodi Norwegian Breakaway,“ uvedl mluvčí společnosti pro agenturu Reuters.

Okružní plavby se staly zdrojem šíření nákazy na začátku pandemie v prvních měsících roku 2020. V několika případech lodě s pasažéry pozitivními na covid-19 nedostaly povolení kotvit v přístavišti a musely zůstat izolované na moři. Parník MS Westerdam tak například v únoru 2020 odmítlo pět asijských zemí, loď společnosti MSC Cruises pak odmítly dva přístavy v Karibiku. Podobně na volném moři setrvávala i okružní loď u pobřeží Japonska.

Spojené státy americké jejich provoz od března do června 2020 zakázaly.

Reklama

Doporučované