Hlavní obsah

Koronavirus může pocházet z laboratoře, říká nově Čína. Ale z té americké

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Teorie o úniku nového koronaviru z laboratoře opět ožívá. Tentokrát však není hlavním podezřelým laboratoř ve Wu-chanu, nýbrž ta v americkém Marylandu. Šíří ji totiž Čína.

Článek

Čína, která laboratorní teorii doposud odmítala jako nepodložené fámy, přešla do protiútoku. Legitimitu tvrzení o americké laboratorní nehodě propůjčují státní média, umělci i neexistující vědci.

Průměrný Američan zřejmě o laboratoři Fort Detrick nikdy neslyšel. V Číně se přitom stala hitem konspirátorů i rádií.

V květnu americký prezident Joe Biden nařídil 90denní vyšetřování, které mělo za cíl zjistit, zda se covid-19 rozšířil kvůli laboratorní nehodě, nebo přeskočil ze zvířete na člověka. Do té doby většina vědců teorii o úniku z čínské laboratoře považovala za neopodstatněnou konspirační báchorku. Blíží se však termín zveřejnění závěru vyšetřování a Čína přešla do útoku. Nyní je to ona, kdo šíří nepodložená tvrzení, že byl koronavirus uměle vytvořen v laboratoři. Nikoli však v čínském Wu-chanu, ale americkém Marylandu.

Rapperský song

Úspěchy propagandistická akce sklízí zejména u čínského publika, které je zároveň vládou vyzýváno, aby se k mezinárodní kritice Číny stavělo skepticky. Legitimitu tvrzení, že byl koronavirus vyroben a unikl z vojenského zařízení v Marylandu, naposledy propůjčili čínští umělci.

„Fort Detrick je spíše jako čarodějův kotlík. Kolik příběhů z vaší laboratoře uniklo? Za kolik mrtvých těl můžete? Co skrýváte, otevřete dveře do Fort Detrick, když je transparentnost tak populární. Ok, skvělé. Amerika na prvním místě. My chceme, chceme znát pravdu,“ hlásají čínští rappeři nacionalistické kapely CD Rev v hitu, který si získal srdce internetových uživatelů i nejvyšších čínských straníků.

Píseň s názvem „Otevřete dveře do Fort Detrick“ napsal čínský rapový koncern Tianfu Shibian z provincie Sečuán. Čínské státní médium Global Times se o víkendu pochlubilo tím, že dokončit hit trvalo pouhé tři dny. Ve skladbě rappeři naléhají na vládu USA, aby dovolila mezinárodní vyšetřování původu covidu-19 i na svém území.

„Byl to jen náhlý pocit. Cítil jsem se tak naštvaný a napadlo mě, že to musíme využít,“ řekl pro čínská státní média Wang C'-sin, jeden z členů CD Rev. Videoklip k písni se šíří také na oficiálních kanálech Čínské komunistické strany. 11. srpna hudební video na Weibo, čínské obdobě Twitteru, zveřejnil také Čao Li-ťien, mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Na sdílení takto vysoce postaveným úředníkem je kapela „velmi hrdá“.

Čao Li-ťien, známý pro svou agresivnější diplomatickou rétorikou, obdobné tweety o šíření viru sdílel už poněkolikáté. V červenci 2020 například napsal: „Co stojí za uzavřením laboratoře ve Fort Detrick? Kdy USA pozvou odborníky, aby vyšetřili původ koronaviru?“

K výzvě se v posledních měsících připojují stále další čínští diplomaté. Čínská státní televize CCTV dokonce odvysílala hodinový speciál s názvem „Temná historie Fort Detrick“ věnovaný bezpečnostnímu problému laboratoře z roku 2019. Doprovodný hashtag si na Weibo vysloužil více než 100 milionů zhlédnutí.

Fort Detrick je americká vojenská laboratoř, která byla místem výzkumu choroboplodných zárodků a toxinů, které by mohly být zneužity k ohrožení armády nebo veřejného zdraví. Provádí výzkumné projekty pro vládní agentury, univerzity a farmaceutické společnosti. V roce 2019 Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí oznámilo její dočasné uzavření kvůli „nedostatečnému systému pro dekontaminaci odpadních vod“. Další podrobnosti neuvedlo s ohledem na „národní bezpečnost“. Tehdy pozastavený výzkum se zaobíral selektivními činidly, o kterých vláda předpokládala, že mají „potenciál představovat vážnou hrozbu pro veřejné zdraví, zdraví zvířat nebo rostlin nebo pro živočišné nebo rostlinné produkty“. Mezi taková činidla patří například organismy způsobující ebolu, neštovice, antrax, mor a jed ricin.

Posvěcení odborníků

Další populární teorie, kterou prosazuje nacionalistický deník Global Times, se pokouší spojit původ viru s americkým doktorem Ralphem Baricem a výzkumníky z Fort Detrick. Podle čínského média expert Baric vytvořil nový koronavirus schopný nakazit člověka. Jako důkaz posloužil článek o přenosu viru z netopýrů, který Baric jako spoluautor napsal pro Nature Medicine. Autoři textu však v poznámce mimo jiné poukázali na nebezpečí, že by jejich práce jednou mohla posloužit k šíření konspiračních teorií. Tuto část už server Global Times neotiskl.

Čínským internetem také koluje petice zaštítěná čínským státním tiskem. Čínští občané jsou vyzýváni k podpisu otevřeného dopisu požadujícího vyšetřování Fort Detrick Světovou zdravotnickou organizací (WHO). K „podpisu“ stačí jediné kliknutí, což doposud zvládlo více než 25 milionů lidí.

Podle expertů se Peking čím dál více snaží zavléct do sporu o původu covidu-19 nečínské publikum. Jedním z takových příkladů je kauza s údajným švýcarským lékařem Wilsonem Edwardsem.

Wilson Edwards donedávna na sociálních sítích vystupoval jako švýcarský biolog frustrovaný z šíření teorie, že by nový koronavirus mohl pocházet z wuchanské laboratoře. Švýcarské velvyslanectví v Číně však „odborníka“ prokleplo a následně vydalo výzvu s hledáním tohoto muže s tím, že nikdo pod tímto jménem se švýcarskou odbornou veřejností spojován není. Wilson Edwards se mezitím stal populárním na Fidži, kde ho zviditelnil obskurní čínsko-anglický server Voice of South Pacific, jehož aplikace vyvíjí dceřiná společnost státní tiskové agentury China News Service. Odborníci na Čínu pro BBC dodávají, že se zapojováním stále většího počtu zahraničních zdrojů jde o posun v dezinformační kampani Pekingu – už nejde o „vyprávění příběhů“, ale jejich „vytváření“.

Reklama

Doporučované