Hlavní obsah

Nový lék na covid v tabletách. Kdo ho dostane a kde je k mání?

Foto: MaVe PR

Nový lék proti covidu-19 molnupiravir je na cestě do nemocnic.

Reklama

aktualizováno •

Lékaři mohou předepisovat nové tablety proti covidu. V pátek ráno dorazilo do Česka 14 400 balení léku molnupiravir. Mohou ho ale dostat jen vysoce rizikoví pacienti. Vyzvednout si ho navíc nemohou v lékárně, ale jen v nemocnici.

Článek

Článek si můžete poslechnout i v audioverzi.

Obézní, chronicky nemocní nebo starší 65 let. Tito pacienti nakažení covidem-19 mají od pátku možnost nové léčby. Namísto monoklonálních protilátek, které se aplikují do žíly formou infuze, jim může jejich praktický lékař předepsat lék molnupiravir. Jeho výhoda je, že jde o antivirotikum v tabletkách.

Pobírají se čtyři tobolky každých 12 hodin po dobu pěti dní.

„Rozhodne se pacient. Já mu férově představím, jaké jsou možnosti léčby a co obnáší. Zatím mají monoklonální protilátky větší efektivitu proti covidu-19, ale je tam určitá prodleva, než se k léčbě člověk dostane. Indikovaných je navíc hodně a řeší se momentálně i otázka, jestli na variantu omikron budou monoklonální protilátky fungovat. Takže si myslím, že je dobře, že máme v portfoliu další lék, se kterým můžeme pracovat,“ vysvětluje přínosy nového antivirotika předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Ačkoliv pro aplikaci molnupiraviru není nutná ambulantní péče, do nemocnice se stejně bude muset pacient vydat. V lékárně totiž k dostání nebude.

„Lék už dnes (v pátek, pozn. red.) distributor začne rozvážet do 110 nemocnic po celé zemi. V nemocnicích si lék pacienti budou moci vyzvednout na základě doporučení praktického lékaře. Jedná se o stejná zařízení, která dosud podávala monoklonální protilátky,“ uvedla agentura MaVe PR, která zastupuje výrobce léku.

Podle Šonky to ale není příliš komfortní řešení a mělo by být jen krátkodobé.

„Ideální by samozřejmě bylo, kdyby ho šlo předepsat na recept. Takhle je to s jeho vydáním poněkud komplikované. Chápu, že v tuto chvíli je to jediné možné řešení, ale neměli bychom se s tím spokojit. Jde o provizorní řešení na měsíc, na dva. Pak by ta cesta měla být klasická – k doktorovi, s receptem do lékárny a do postele,“ myslí si Šonka.

Drahý lék jen pro rizikové

Podle dřívějších údajů výrobce měl lék asi 50procentní účinnost při předcházení hospitalizaci po nákaze koronavirem. Agentura Reuters ale na konci listopadu uvedla, že podle posledních výzkumů má molnupiravir jen asi 30procentní účinnost.

České ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo použití molnupiraviru minulý týden. V rozhodnutí úřad uvádí, že medikament je určený k léčbě pacientů s prokázaným mírným a středně těžkým covidem-19, u kterých je vysoké riziko zhoršení nemoci spojené s nutností hospitalizace. Dostat ho mohou lidé ve věku od 18 let s výjimkou těhotných a kojících žen.

Kdo je rizikovým pacientem

  • index tělesné hmotnosti (BMI) ≥ 35 kg/m2
  • chronické onemocnění ledvin
  • jaterní cirhóza
  • diabetes mellitus
  • primární nebo sekundární imunodeficit, imunosupresivní léčba (např. po transplantace nebo onkologická léčba)
  • chronické plicní onemocnění
  • náchylnost k tvorbě krevních sraženin
  • neurologická onemocnění ovlivňující dýchání
  • věk ≥ 65 let
  • věk ≥ 55 let v kombinace s dalšími faktory

Znamená to tedy, že je lék určen pro stejnou skupinu pacientů jako monoklonální protilátky. Mladší osoby nebo lidé bez chronických nemocí se tak i přes nákazu covidem-19 k léku nedostanou.

„Indikační kritéria pro předpis molnupiraviru jsou úplně stejná jako v případě podávání monoklonálních protilátek,“ potvrzuje Šonka.

Cena 15 tisíc za balení

A proč je lék k dostání jen pro rizikové pacienty? Stejně jako monoklonálních protilátek ho je jen omezené množství. Ačkoliv je molnupiravir při ceně na jednoho pacienta asi čtyřikrát levnější, stále jeho cena vyjde podle bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) na 15 tisíc korun. Monoklonální protilátky stojí 60 tisíc korun.

Nejlevnější ochranou proti covidu-19 tak zůstává stále očkování, které vyjde pouze na 800 korun.

V původním textu byla mylně uvedena informace, že se pobírá jedna tabletka denně. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované