Hlavní obsah

Koronavirus přibrzdil letos bytovou výstavbu v Libereckém kraji

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Koronavirus přibrzdil letos bytovou výstavbu v Libereckém kraji. Do konce září začala v kraji výstavba 902 nových bytů, což je zhruba o třetinu méně než ve stejném období loňského roku.

Článek

Podle předběžných údajů z Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo i méně dokončených staveb. Za prvních devět měsíců letošního roku předali stavbaři v kraji do užívání 514 nových bytů, to je o 14,5 procenta méně než ve stejném období loňského roku.

Propad bytové výstavby je patrný v celé zemi, i když zdaleka ne tak výrazný. V celém Česku zahájili stavbaři výstavbu 27.152 nových bytů, o 6,8 procenta méně než před rokem. Nejvíc bytů se staví ve středních Čechách, na jižní Moravě a v Praze. Do užívání se do konce třetího čtvrtletí podařilo v zemi předat 23.315 nových bytů - o 9,4 procenta méně než loni.

V Libereckém kraji se poměrně masivně staví v krajském městě. Stavbaři letos dokončili rezidenční komplex Park Masarykova se 140 byty. „Stavba byla dokončována začátkem letošního roku včetně kolaudace poslední etapy. Předávání bytů poslední etapy bylo koronakrizí ovlivněno, zpomalilo se, celý proces předávání bytů se protáhl na dva měsíce,“ řekl ČTK Radek Kotrč, předseda představenstva developerské společnosti Develop Industry. Poslední byt předali kvůli klientským změnám až na konci letních prázdnin.

V centru Liberce rychle postupují práce i na místě bývalých Montážních závodů. V průběhu tří let chtějí tři investoři nabídnout 300 nových bytů - družstevních, nájemních i do vlastnictví, ale také prostory pro kanceláře, obchody, kavárny a restaurace. Nejistota spojená s koronavirovou pandemií zvýšila hlavně zájem o nové družstevní byty. Ze 114 bytů, které družstevní projekt Oaza v centru nabízí, jich je už 72 procent obsazených.

„U družstevního bydlení je výhodou, že příjemcem bankovního úvěru na jednotlivé byty zůstává celé výstavbové družstvo, nikoliv budoucí člen družstva a uživatel družstevního bytu. Stačí tedy uhradit družstevní podíl 25 procent z ceny bytu na počátku výstavby a pak splácet formou nájmu,“ řekl Petr Černý, předseda představenstva SBD Sever, které je investorem. Po doplacení si podle něj uživatel může nechat družstevní byt převést do osobního vlastnictví.

Reklama

Doporučované