Hlavní obsah

Rozvolnění na Slovensku. Otevřou divadla i další kulturní akce

Foto: Profimedia.cz

Od pondělí na Slovensku podle dřívějšího plánu otevírají také školy. Žáci i učitelé se budou muset testovat. Ilustrační snímek.

Reklama

Slovensko uvolňuje postupně už od prosince. Země zatím nezaznamenala významnější nárůst případů varianty omikron. Příští týden otevřou například i školy, žáci se ale budou testovat.

Článek

Slovensko po zlepšení epidemické situace pokračuje v uvolňování karanténních omezení. Od příštího týdne se v zemi znovu budou moci konat i kulturní akce, povolená kapacita bude stanovena na maximálně 50 návštěvníků, oznámila v pátek ministryně kultury Natália Milanová.

Z rozhodnutí vlády také vyplývá, že jednotná úprava koronavirových restrikcí pro celou zemi zůstane v platnosti do 18. ledna. Před vyhlášením nouzového stavu loni v listopadu země uplatňovala rozdílná opatření pro jednotlivé regiony v závislosti na vývoji nákazy v okresech.

Na kulturní akce (například do divadel) bude povolen vstup návštěvníkům, kteří byli očkováni proti covidu-19 nebo kteří toto onemocnění prodělali. Zatím není známo, zda kulturní stánky s ohledem na kapacitní omezení a podmínky vstupu plošně obnoví svou činnost.

„Očkování je cesta z pandemie a způsob, jak zpřístupnit kulturu pro lidi,“ uvedla Milanová. Slovensko se v EU dlouhodobě řadí k zemím s nejnižším podílem naočkovaného obyvatelstva.

S uvolňováním celostátních restrikcí, které vláda zavedla ve snaze ulevit přetíženým nemocnicím, začalo Slovensko v prosinci a pak v něm pokračovalo i na začátku letošního roku. Postupně tak mohly otevřít všechny prodejny i provozy služeb včetně ubytovacích zařízení, lyžařských středisek a restaurací; do řady provozů je ale nadále povolen vstup jen pro lidi naočkované proti covidu-19 nebo po jeho prodělání.

Od příštího týdne v zemi už nebude platit zákaz nočního vycházení a do tříd se po prodloužených prázdninách vrátí žáci základních a středních škol. Žáci i učitelé se budou muset dál pravidelně testovat. Pokud bude někdo z nich pozitivní, celá třída půjde na deset dní do karantény a na distanční výuku. To neplatí pro očkované a ty, co covid prodělali, kteří můžou dál chodit do školy, píše web televize Markíza.

Státní tajemnice ministerstva školství Svetlana Síthová se obává šíření koronaviru mezi dětmi, jak bude sílit varianta omikron. Ve vysílání televize TA3 ale poukázala na vysokou proočkovanost slovenských pedagogů ve srovnání se zbytkem populace, dosahuje podle ní 71 procent.

„V určité fázi bude očkování pro některé skupiny povinné. Co se týká učitelů, není to klíčová otázka, protože 71 procent naočkovaných je vysoké číslo, za což jim mimořádně děkujeme,“ řekla Síthová.

Už v neděli se národní vlakový dopravce Železničná spoločnosť Slovensko vrátí ke standardnímu grafikonu; v prosinci podnik omezil vlakovou dopravu kvůli dopadům koronavirové infekce a restrikcí.

Slovenské úřady zatím nezaznamenaly rychlé šíření koronavirové varianty omikron, která v některých státech přispěla k vysokým přírůstkům nakažených. Ve čtvrtek bylo ve slovenských nemocnicích 2 157 pacientů s covidem-19, tedy nejméně hospitalizovaných od začátku loňského listopadu. V nyní ustupující třetí vlně koronavirové nákazy zaznamenala zdravotnická zařízení v zemi nejvíce (přes 3 600) pacientů na začátku prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované