Hlavní obsah

Švédsko zavádí povinné očkovací pasy na větších akcích

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Švédsko, které při minulých vlnách epidemie nemoci covid-19 uplatňovalo podstatně mírnější restrikce než zbytek Evropy, zavádí od středy očkovací pasy.

Článek

Těmi se budou muset Švédi prokazovat na veřejných akcích pořádaných ve vnitřních prostorách, kde účast přesahuje 100 lidí. Opatření by se mělo podle švédského tisku týkat mimo jiné divadel, kin, koncertů či sportovních soutěží.

Potvrzení o očkování mohou lidé organizátorům ukázat v papírové podobě nebo na telefonu, negativní test na koronavirus či doklad o prodělaném covidu nebude pro vstup na zmíněné akce stačit. Organizátoři, kteří nechtějí kontrolovat doklady o vakcinaci návštěvníků, musí místo toho přijmout řadu různých omezení, například zajistit místa k sezení s minimálním odstupem jeden metr.

Ve Švédsku, které má zhruba stejný počet obyvatel jako Česká republika, přibylo podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) za poslední týden 12 299 případů nákazy a 25 úmrtí spojených s covidem. Česko jen v úterý zaznamenalo téměř 22 000 nakažených.

Sedmidenní incidence, která udává týdenní počet nově nakažených koronavirem na 100 000 obyvatel, je ve Švédsku podle Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) vůbec nejnižší v Evropském hospodářském prostoru.

Při minulých vlnách epidemie švédské úřady spoléhaly především na vydávání doporučení pro občany a na jejich osobní zodpovědnost. Omezily nicméně otevírací dobu restaurací a počet lidí na výrazně frekventovaných místech, například na stadionech či v nákupních střediscích.

Více než 79 procent Švédů starších 12 let dostalo již dvě dávky vakcíny proti nemoci covid-19. Zdravotnické úřady ale chtějí proočkovanost ještě zvýšit, zvlášť pak ve věkové kategorii 20 až 50 let, napsal list The Local.

Reklama

Související témata:

Doporučované