Hlavní obsah

Testovat, testovat, testovat. Masivní akci neuniknou ani očkovaní

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Všechny zaměstnance čeká série testů. Ilustrační foto.

Reklama

Vláda zavede testování ve firmách. Bude probíhat po třech až pěti dnech a bude povinné i pro očkované zaměstnance.

Článek

Od 4. ledna se očkovací centra otevřou pro všechny dospělé, kteří chtějí třetí dávku. Vláda ve středu rozhodla, že pro posilující očkování si budou moci přijít i všichni lidé nad 18 let.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je to reakce na koronavirovou variantu omikron, která se šíří Evropou. A která podle odborníků ovládne Česko zhruba za měsíc.

„Třetí dávka chrání dostatečně všechny proti závažnému průběhu onemocnění. Je to silný nástroj. I v případě mutace omikron,“ prohlásil Válek.

Ministr zdravotnictví také řekl, že od 17. ledna budou firmy povinně testovat zaměstnance – včetně těch, kteří jsou očkovaní třetí dávkou. Antigenní testování by se provádělo jednou za tři nebo za pět dní. To chce ještě kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) upřesnit po jednání se zástupci zaměstnavatelů a odborů.

Zřejmě by šlo o šest testů v lednu a pět v únoru. „Bude pravděpodobně hodně pozitivně testovaných,“ odhadl Válek s odkazem na variantu omikron.

Vláda už před Vánocemi rozhodla o častějším testování ve školách. Doteď se žáci a studenti testovali jednou týdně, od Nového roku to bude vždy v pondělí a ve čtvrtek. Vláda také na silvestra omezila počet lidí u stolů na čtyři a oslavy maximálně na padesát účastníků.

Podle Ladislava Duška, ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky, omikron nevyhnutelně vytlačí deltu, bude to jen otázka týdnů. Už na přelomu ledna a února by měl být omikron dominantní variantou.

„V mezinárodní literatuře je v tuto chvíli poměrně věrohodná zpráva, že omikron by mohl mít až o třetinu nebo až o polovinu menší dopad na nemocnice. Tedy že riziko hospitalizace by mohlo být třetinové anebo poloviční proti deltě. To zní samozřejmě dobře, jenomže bohužel při té velké rychlosti šíření má potenciál nakazit v krátkém čase velkou masu lidí. A potom i ta nižší procenta mohou představovat poměrně velký tlak na nemocnice,“ řekl Dušek v rozhovoru pro Novinky.cz.

Podle Hospodářské komory je už nyní pro některé firmy testování logisticky náročné. Zvládnout vyšší frekvenci a zahrnout všechny zaměstnance může být například v podnicích s tisíci pracovníků nemožné, uvedl pro ČTK mluvčí komory Miroslav Diro. Naopak podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy některé firmy plánují zavést podobný systém, který navrhuje vláda, už od 3. ledna.

Reklama

Doporučované