Hlavní obsah

Hasiči se budou dál testovat. Jediný nakažený totiž ohrozí celé družstvo

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Důvodem pro pokračování testování je fakt, že je nemožné zamezit kontaktu mezi službu konajícími příslušníky a výjezdovými hasiči. Il. foto

Reklama

Hasičský záchranný sbor bude nejméně do konce února pokračovat v testování hasičů na covid-19.

Článek

Poté vyhodnotí výsledky a rozhodne, zda bude s testy pokračovat. Dnes to sdělila mluvčí generálního ředitelství hasičů Pavla Jakoubková. V případě nákazy jednoho z hasičů je podle ní ohrožena činnost celého výjezdového družstva. Povinné testování na koronavirus ve firmách a školách skončilo v pátek.

Téměř tři čtvrtiny hasičského sboru tvoří podle Jakoubkové výjezdoví hasiči, kteří vykonávají službu ve směnách. V každé směně slouží na hasičské stanici družstvo, případně více družstev, které jsou vždy složeny z hasičů, strojníka a velitele. „Je tedy prakticky nemožné zamezit kontaktu mezi službu konajícími příslušníky – výjezdovými hasiči,“ uvedla mluvčí.

„Proto je pro nás velmi důležité včas zachytit případnou nákazu onemocněním covid-19. Z toho důvodu bylo rozhodnuto o pokračování testování v rámci Hasičského záchranného sboru ČR,“ dodala Jakoubková. Hasiči podle ní používají dosavadní zásoby testů, které do konce února vystačí, další testy zatím nenakupují.

V současné době je zhruba 5,5 procenta hasičů nakažených, v karanténě či pracovní neschopnosti.

Epidemie koronaviru je v Česku na ústupu, skončilo povinné testování na covid v zaměstnání i ve školách a stát se chystá do začátku dubna zrušit většinu dosud platných omezení. Povinné zůstane zřejmě jen nošení respirátorů, ale v menší míře než dosud.

Reklama

Doporučované