Hlavní obsah

Trojice exprezidentů vyzvala Slováky k očkování

Foto: Profimedia.cz

Trojice bývalých slovenských prezidentů vyzývajících k očkování se současnou hlavou státu Zuzanou Čaputovou. Zleva: Kiska, Čaputová, Gašparovič, Schuster.

Reklama

„Covid-19 útočí stále větší silou a dnes máme nejúčinnější možnost, jak s tím úspěšně bojovat - očkovat se,“ napsali v dopise Andrej Kiska, Ivan Gašparovič a Rudolf Schuster.

Článek

„My, bývalí prezidenti Slovenské republiky, se obracíme s výzvou na všechny občany naší Slovenské republiky,“ začíná dopis, který na Facebooku zveřejnil Andrej Kiska.

„Děkujeme těm, kteří už se očkovali, a ostatní, kterým v tom zdravotně nic nebrání, chceme vyzvat, aby se nechali očkovat co nejdřív. Jde o zodpovědnost vůči svým blízkým, přátelům, kolegům v práci a o velkou zodpovědnost vůči personálu, jenž v nemocnicích bojuje za naše životy,“ pokračují prezidenti. „Děkujeme všem, kteří myslí na lidi okolo sebe, ale i sami na sebe.“

Andrej Kiska, Ivan Gašparovič a Rudolf Schuster se na Slováky obrátili v době, kdy země zaznamenává rekordní počty nakažených koronavirem. Vláda kvůli tomu na Slovensku tento týden vyhlásila lockdown. Proti covidu-19 je na Slovensku očkovaných 48,2 % obyvatel, což je podle webu Our World in Data nejméně ze všech zemí v Evropské unii.

V sobotu Slovensko zaznamenalo přes 7,5 tisíce nových případů, v týdnu to bylo několikrát přes 10 tisíc. Počet hospitalizovaných zůstává nad kritickou hranicí, kdy není jisté, jestli budou nemocnice situaci zvládat.

„Víc než 84 procent pacientů není očkovaných nebo má jenom jednu dávku očkovací látky,“ uvedla v neděli mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová.

Slovenská vláda ve středu s účinností od čtvrtka vyhlásila lockdown. Podobně jako při dřívější druhé vlně koronavirové nákazy i tentokrát zavedla nouzový stav, výrazně omezila volný pohyb lidí a zakázala shromažďování více než šesti osob mimo členů jedné domácnosti. Na tři desítky výjimek ze zákazu vycházení se vztahují například na cesty do zaměstnání, do škol či na nákupy základních životních potřeb.

V praxi to znamená, že řada provozů, prodejen, podniků v cestovním ruchu či poskytovatelů volnočasových aktivit musela výrazně omezit nebo přerušit činnost. Cestování do zahraničí vláda nezakázala, omezení musejí na Slovensku dodržovat i lidé, kteří přijedou do země ze zahraničí.

„Nenavštěvujte na Vánoce příbuzné“

Zmíněné restrikce, které jsou mírnější oproti návrhům konzilia odborníků, zůstanou v platnosti prozatím dva týdny. I členové vlády ale už připouští, že to bude déle. „Situace bude zlá. Myslím si, že lockdown budeme muset prodloužit,“ prohlásil v rozhovoru pro televizi TA3 ministr financí a bývalý premiér Igor Matovič (OLaNO).

Matovič zároveň doporučil, aby se lidé nenavštěvovali ani o Vánocích a nejezdili za příbuznými. Neřekl ale, jestli s tím bude počítat vládní zákaz cestování. Za chybu ministr označil, že kabinet nerozhodl o uzavření škol. „SaS s uzavřením nesouhlasila, byla to velká chyba,“ domnívá se Matovič.

Slovenský ministr financí prosazuje zavedení finančního bonusu ve výši 500 eur pro lidi starší 60 let, kteří se nechají do půlky prosince očkovat. „Pokud se nepokusíme lidi argumentačně přesvědčit, tak nemáme morální právo po nich chtít, aby se nechali očkovat,“ tvrdí Matovič. Chce, aby o jeho návrhu v úterý jednal parlament.

Reklama

Doporučované