Hlavní obsah

Koronavirus útočí i na derby, v karanténě boss, z formy obě „S“

Foto: Profimedia.cz

Až do kontrolního testu, který ho čeká 12. března, zůstane šéf slávistického klubu Jaroslav Tvrdík po svém návratu z Číny v karanténě. Derby se tedy uskuteční bez něj.

Reklama

Fotbalový expert Seznamu Luděk Mádl se tentokrát ve svém pravidelném pondělním glosáři zamyslel nad možnými následky obav ze šíření koronaviru na český ligový fotbal. A ohlédl se za nepřesvědčivými výkony, které zatím na jaře předvedly týmy Sparty a Slavie.

Článek

Příští neděli, tedy 8. března, by se v pražském Edenu mělo od 17 hodin hrát další slavné derby mezi Slavií a Spartou. A pokud do té doby nedojde v zemi k nějakému nečekanému, nadmíru dramatickému vývoji, hrát se také s vysokou pravděpodobností bude.

Nicméně měli bychom brát v potaz, že žijeme v trochu specifické době, kdy se svět obává pandemie takzvaného koronaviru. Takže ani užívání podmiňovacího způsobu v souvislosti s velkými sportovními akcemi, na kterých se potkává větší množství lidí, nemusí být úplně od věci.

Debata už se vede o tom, zda v příštích dnech uspořádat Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě. I v souvislosti s tím, že by se tam řada osob přesouvala z Anterselvy v Jižním Tyrolsku, pravděpodobně přes letiště v Miláně ve virem postižené Lombardii. Zdá se, že se závody uskuteční, ale v souladu s rozhodnutím Bezpečnostní rady státu proběhnou bez diváků.

I fotbaloví fanoušci vědí, že se virus se smrtícími účinky, který už stál celosvětově život zhruba 3 000 osob, šíří z Asie, konkrétně z Číny. Už kvůli němu zrušili Velkou cenu Číny vozů F1, otazníky visí nad Velkou cenou Vietnamu, o měsíc se posunulo MS stolních tenistů v Jižní Koreji, dokonce o rok halové mistrovství světa atletů, které měl hostit čínský Nanking.

Co se týče fotbalu, nehraje se kvůli koronaviru čínská, japonská, ani korejská liga. V Evropě se kvůli koronaviru nehraje švýcarská liga a profesionální fotbal se odložil na neurčito i v severní Itálii, která je nyní v Evropě nejpostiženější oblastí.

Ve specifické atmosféře, zcela bez účasti diváků, už se tu odehrál i zápas Evropské ligy Inter Milán – Ludogorec Razgrad. Podobný scénář byl uchystán i pro zápasy tohoto víkendu, včetně šlágru mezi Interem a Juventusem, ale nakonec došlo k přesunu utkání na květen.

Koronavirus už zasáhl i do termínové listiny ragbyové soutěže Six Nations. A britský ministr zdravotnictví Matt Hancock začal připouštět variantu, že by se hypoteticky mohly začít omezovat i fotbalové zápasy. Například příští neděli se má hrát manchesterské derby, na které by za normálních okolností zamířilo 76 000 lidí.

V neděli se odehrálo El Clásico, výhru Realu Madrid nad Barcelonou 2:0 sledovalo na stadionu 78 357 fanoušků.

Zatím se tedy – až na výjimky ve Švýcarsku a severní Itálii – v Evropě velký fotbal bez omezení všude hraje. Je otázkou, jaký bude další vývoj, zda bude případů nakažení koronavirem v některých lokalitách zásadnějším způsobem přibývat.

V Česku zaujala zmínka šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka, že kvůli nedávné cestě do Číny zůstává preventivně v karanténě. A protože v ní setrvá přinejmenším do kontrolního testu, který je naplánován na 12. března, blížící se derby tedy slávistický šéf nenavštíví.

V neděli, tedy v první březnový den, už se objevily informace o prvních třech nakažených koronavirem na území České republiky.

Spouštějí se tak preventivně úřední mechanismy počínaje zasedáním Bezpečnostní rady státu, situaci samozřejmě pozorně sledují i fotbalové orgány.

Ve středu je na programu čtvrtfinále MOL Cupu, kdy lze čekat nejvyšší návštěvu na šlágru Sparta – Baník Ostrava, o víkendu pak 24. kolo I. ligy a první jarní zápasy druhé nejvyšší soutěže.

Blíží se poslední derby sezony?

Vrcholem týdne by pak mělo být už zmiňované derby mezi Slavií a Spartou. Možná dokonce poslední v této sezoně, a to navzdory nadstavbě, v níž se nejlepších 6 týmů ještě po 30. klasickém kole utká spolu v takzvané skupině o titul.

Jakkoli totiž na jaře zatím dvakrát nezáří ani jedno z pražských „S“, Slavia díky obrovskému podzimnímu náskoku průběžnou tabulku stále vede, zatímco Sparta se v ní sesunula až na nedůstojnou 7. příčku. A to ji ještě může předběhnout Liberec, který má sehráno o zápas méně, protože rozmáčené hřiště v Teplicích bylo v sobotu ligovému zápasu nezpůsobilé.

Po dvou vstupních jarních prohrách s Libercem a v Olomouci nyní Sparta navzdory hodinovému oslabení o vyloučeného Mandjecka nad obvykle matným Zlínem dvakrát vedla, zápas přesto skončil 2:2. Sparta se opět prezentovala jako nesourodé těleso, ve kterém některé faktory, jako třeba souhra stoperské dvojice, nefungují vůbec. Zatímco jiné, jako třeba nastartovaný Švéd Karlsson, mnohem nadějněji.

Ale všechno začíná od obrany, o kterou se Sparta nemohla opřít na podzim – a na jaře to jen volně pokračuje. Ve sparťanské defenzivě propadá kdekdo, nejviditelnější je pak pozice pravého stopera, na níž od začátku utkání až do svého vyloučení doslova plápolal Georges Mandjeck, načež pak dílo zkázy v závěru utkání završil dalším selháním v podobě nepovedené hlavičky Lukáš Štetina, který přišel z lavičky tuto pozici zacelit.

Pokud bude jen trochu zdravotně provozuschopný, bude tak asi ve svém posledním půlroce na Letné ještě notně využit Semih Kaya, když už mu za jeho průměrnost Sparta platí 3 miliony měsíčně. Jeho konkurenti jsou totiž zatím spíš podprůměrní. Za B-tým už naskočil po dlouhatánské zdravotní pauze Filip Panák, ale ten bude bezpochyby potřebovat delší čas, než se mu navrátí potřebná zápasová jistota.

Mnohem dříve lze očekávat návrat Ladislava Krejčího do A-týmu, jeho poctivá a přesná práce ve středu pole bude hodně potřeba. A zajímavé bude sledovat, zda bude trenér Václav Kotal nějak mezi sebou alternovat dvojici Guélor Kanga – Bořek Dočkal, nebo zda nechá fotbalistu z Gabonu na place a českého reprezentanta po dlouhém zranění i nadále na střídačce.

Spartu teď čeká náročný program: ve středu pohár s Baníkem, v neděli derby na Slavii, další neděle pak přinese i domácí zápas s Plzní. A do této zápasové porce se sparťané pustí po zmiňovaném utkání se Zlínem, ve kterém hráli hodinu o deseti. I v tomto ohledu lze směrem k utkání s Baníkem čekat nějaké další korekce v sestavě, protože po ukončeném působení trenéra Václava Jílka to jaksi úplně nevypadá, že by tým zrovna překypoval fyzickou kondicí.

Zcela mimo „provoz“ zůstává následkem svého sporu s vedením klubu i obtížně pochopitelných hnutí své mysli Martin Hašek, který ještě dnes hypoteticky může přestoupit do Polska. Když se mu to nepovede, zbudou mu na celém světě otevřená přestupová okna už jen v Libérii a na ostrově Sv. Vincenc.

Ať už s Haškem, či bez něj (zatím to vypadá, že ať se bude dít naprosto cokoli, tak bez něj), potřebuje teď Sparta extrémně nutně zvládnout středeční pohárový zápas s Baníkem. Proč? Protože potřebuje pohár vyhrát. V lize už se propadá tak, že od třetí příčky, která Evropskou ligu garantuje, ji dělí 5 bodů. A jakékoli play-off dobrodružství skupiny o Evropskou ligu nebo případný zápas o Evropu se 4. nebo 5. celkem ze skupiny o titul, to podle vývoje v poháru, už je také trochu divočina plná nejistoty. Ať už do ní šla Sparta z horní, nebo z prostřední skupiny.

Milá Slavie, tohle už není příprava, ale liga

Slavia si sice po podzimu lebedila v souvislosti s luxusním šestnáctibodovým náskokem v čele soutěže, ale teď už ji od Viktorie Plzeň dělí „jen“ desetibodový polštář. A hlavně už by Slavia, která jakoby si prodloužila zimní přípravné období též o pár ligových zápasů, potřebovala znovu zažehnout vnitřní dynamiku a obnovit základní principy své hry. Protože na Slovácku volně navázala na vstupní jarní marnost, kterou se prezentovala v Ďolíčku.

Kombinace experimentů s novými hráči a zdravotních problémů některých starousedlíků vede na hřišti ke ztrátě slávistické herní identity. A že se to celé jmenuje Slavia, to ještě samo o sobě podzimní slávu nepřipomíná, spíš staví současnou slabotu, v níž se novicové na hřišti totálně ztrácejí, do ostrého kontrastu s ní.

Klíčová je ztráta Tomáše Součka, přes kterého šla na podzim slávistická rozehrávka a přes kterého držel tým na hřišti pohromadě. Nefunguje tohle a následně pak ani nic dalšího.

A tak základní slávistickou premisou před derby musí být zprovozuschopnění Ladislava Takácse, u něhož je asi největší pravděpodobnost, že by „Součka“ mohl zahrát či alespoň připodobnit, což může být první krok k tomu, aby Slavia zase začala připomínat samu sebe.

Blátivému terénu navzdory bylo bezpochyby nejlepším zápasem uplynulého kola utkání třetího Jablonce s druhou, vítěznou Plzní, na kterou je zatím – pod vedením nového trenéra Adriána Guľy – radost pohledět. Na rozdíl od obou tápajících pražských „S“.

Obrovský herní pokrok ostatně učinil na jaře pod vedením trenéra Luboše Kozla i ostravský Baník. A fanoušci, které teď oblažuje jeho pohledný kombinační fotbal, pevně věří, že při rozdělování umístěnek do pohárové Evropy nezůstane Baníku pověstný Černý Petr, tak jako loni.

Velký krok k tomu mohou baníkovci udělat už teď v pohárovém středečním utkání na Spartě, jejíž zájem je samozřejmě opačný.

Reklama

Doporučované