Hlavní obsah

Duškův černý scénář: Jak můžou vypadat Vánoce v páté vlně

Foto: Vojtěch Veškrna

Nejvíce lidí se do nemocnic dostane až v druhé polovině prosince, odhadují možné scénáře vývoje. (Ilustrační snímek)

Reklama

Největší nápor hospitalizovaných krátce před Štědrým dnem, na jednotkách intenzivní péče nejvíce pacientů na Boží hod. Tak vypadá nejhorší odhadovaný vývoj podle dat, které zpracovává ÚZIS. A částečně se naplňuje.

Článek

Z aktuálních počtů nakažených a hospitalizovaných vyplývá, že nejvíce lidí v nemocnicích bude během současné covidové vlny okolo vánočních svátků.

Konkrétně: Nejvíce – přes deset tisíc – hospitalizovaných lidí vychází na období mezi 22. až 24 prosincem. Jde o nejčernější ze scénářů statistiků, který se ovšem zatím naplňuje.

Na jednotkách intenzivní péče data ukazují největší nápor zhruba 1200 pacientů v jeden den, k čemuž by mělo dojít kolem 22. prosince. Nejdramatičtější scénář předpovídá ale až 1800 pacientů v jeden den, a to v době kolem Božího hodu.

Lze to vyčíst z odhadovaných scénářů vývoje, které zpracoval ředitel Ústavu zdravotních informací a statistik Ladislav Dušek. Redakce Seznam Zpráv je má k dispozici.

Na čtvrteční tiskové konferenci po jednání vlády, kdy bylo oznámeno rozhodnutí o vyhlášení nouzového stavu, takový vývoj prezentoval i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

„Modelace, které dělá pan profesor Dušek, ukazují, že situace se bude zhoršovat v následujících týdnech a že by mělo dojít ke kulminaci někde kolem vánočních svátků,“ upozornil Adam Vojtěch.

Foto: ÚZIS, dokument s názvem Datová a informační základna pro management pandemie COVID-19 k 25.11.2021, Seznam Zprávy

Odhadované scénáře podzimní vlny epidemie covidu-19.

Tento první graf odhaduje počty hospitalizovaných, a to až do 4. ledna 2022. Možné jsou tři scénáře, všechny jsou už v kategorii „Rizikový vývoj s významnými zdravotními dopady“. Přesto se liší v míře zátěže nemocnic.

Nejčernější varianta znázorněná „nahoře“ počítá se zhruba 10 tisíci pacienty v nemocnicích s covidem v jednom dnu. A právě tento scénář se zatím podle reálných dat začíná naplňovat.

Foto: ÚZIS, dokument s názvem Datová a informační základna pro management pandemie COVID-19, k 25. 11. 2021

Odhadované scénáře vývoje hospitalizací na jednotkách intenzivní péče.

Druhý graf odhaduje počet nakažených lidí, kteří skončí na jednotkách intenzivní péče. Narozdíl od odhadů celkových hospitalizací výše se zde zatím naplňuje spíše scénář označený jako „střední“, který počítá se zhruba 1300 pacienty na JIP.

Jak v samotných odhadech autor Ladislav Dušek zdůrazňuje, jde o orientační scénáře a ne konkrétní předpověď. Zvrátit je mohou i nově vyhlášená opatření.

„Pevně věřím, že se nám podaří tu situaci zvládnout do Vánoc a že se predikce nenaplní. Je jasné, že musíme počkat na vyhodnocení opatření v čase, ale předpokládáme, že počet sociálních kontaktů v rizikových provozech by se měl snížit,“ dodal ministr zdravotnictví Vojtěch s odkazem na oznámený zákaz adventních a vánočních trhů, zákaz konzumace potravin v obchodních centrech nebo zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti a omezení otvírací doby restaurací a barů od 22. hodiny.

Vztah mezi počtem nakažených a počtem lidí, kteří skončí s covidem v nemocnicích, ukazuje další graf z dílny ředitele ÚZIS Ladislava Duška. Konkrétně odhaduje, jak se počty nakažených z 20. listopadu do zhruba deseti dnů, tedy do konce měsíce, projeví v nemocnicích:

Foto: ÚZIS, Variantní predikce možného vývoje epidemie na podzim 2021, Seznam Zprávy

Jak se do deseti dnů „propíšou“ nově nakažení z 20. listopadu do počtu hospitalizovaných.

Neočkovaní senioři i mladí

Ladislav Dušek ve svých odhadech vývoje upozorňuje na několik rizikových faktorů, které epidemickou situaci v Česku ženou do nejčernějších scénářů. Jde zejména o vysoký počet starších lidí ve věku nad 60 let, kteří nejsou chránění vakcínou ani neprodělali nemoc. Jde podle Duška o zhruba 365 tisíc osob.

Další nebezpečí je u skupiny seniorů, u kterých už vyprchala ochrana z očkování. „Přičemž výzvu k posilující dávce dosud využívá pouze zhruba polovina oslovených seniorů,“ poukazuje Dušek.

Zároveň narůstají zdravotní dopady i u mladších a zejména neočkovaných osob – zvyšuje se počet lidí, kteří mají covid s příznaky, a roste i počet mladších lidí, kteří končí hospitalizovaní s těžkým průběhem.

Reklama

Doporučované