Hlavní obsah

Špatné rozhodnutí, nemáme odvážné politiky, říká Kubek ke zrušení očkování

Foto: ČTK

„Je třeba naočkovat prakticky všechny dospělé lidi, kteří nemají nějakou zásadní zdravotní kontraindikaci,“ míní Kubek.

Reklama

„Je jasné, že pokud se drtivá většina dospělých nenaočkuje, budeme se v epidemických vlnách trápit dál a dál,“ říká ke zrušení povinného očkování Milan Kubek z České lékařské komory. Je to podle něj špatné rozhodnutí.

Článek

Podle Milana Kubka, prezidenta České lékařské komory, je dnešní rozhodnutí o zrušení povinného očkování pro vybrané skupiny populace nesprávné. Verdikt podle něj ještě víc rozdělil společnost. A nakonec stejně na povinné očkování dojde. „Jenom se zpožděním, protože nemáme odvážné politiky,“ myslí si.

Co říkáte na to, že vláda zrušila vyhlášku, a nebude tedy očkování proti covidu povinné ani pro vybrané profese?

Je to špatné rozhodnutí. Česká republika je na 22. místě v počtu naočkovaných lidí, a co se týká počtu třetích dávek, jsme na dvacátém místě. Naopak v počtu zemřelých na covid jsme na třetím místě za Bulharskem a Maďarskem. Je jasné, že pokud se drtivá většina dospělých nenaočkuje, budeme se v epidemických vlnách trápit dál a dál. O to víc lidí bude umírat, o to větší budou ekonomické ztráty. Nevím, jakou metodou chce vláda přimět lidi, aby se očkovali, zatím žádnou aktivitu v této oblasti nevyvíjí.

Může to mít i psychologický dopad na zájem o očkování nebo o třetí dávky?

Zájem o očkování, nikoliv o přeočkování, snížila vláda už tím, že začala vyhlašovat, že zruší tuto vyhlášku. Už dopředu několik týdnů jsou očekávání, že se vyhláška zruší. Takže lidé, kteří by se bývali naočkovali, prostě nešli. Vidíme to na tom, že je prakticky minimální zájem o nová očkování. Jestli se očkuje, tak prakticky jen třetí dávky.

V ideálním světě by se nechali lidé naočkovat sami, aby neumřeli a nebyli nemocní, aby nikoho neohrožovali. Nežijeme v ideálním světě, takže je potřeba lidi přimět, aby se naočkovali.
Milan Kubek, prezident České lékařské komory

Kde by tedy stále mělo být povinné očkování?

Jediná schůdná cesta z epidemických krizí je očkování. Je třeba naočkovat prakticky všechny dospělé lidi, kteří nemají nějakou zásadní zdravotní kontraindikaci. V ideálním světě by se nechali lidé naočkovat sami, aby neumřeli a nebyli nemocní, aby nikoho neohrožovali. Nežijeme v ideálním světě, takže je potřeba lidi přimět, aby se naočkovali. Vše ostatní je jen politický kompromis. Nemá smysl očkovat jen jednu skupinu zaměstnanců. Zdravotníci by měli být očkovaní bez diskuze, je to už otázka profesní cti. To, že se podařilo prosadit přednostní očkování v roce 2021 pro zdravotníky, bylo důležité, aby zdravotní péče nezkolabovala. Najednou jsme se z počtu 17 tisíc nakažených zdravotníků dostali na pětinové počty. Pro vlastní epidemii to ale samozřejmě nestačí, je třeba očkovat všechny.

Může zrušení vyhlášky znamenat příklon k rozvolňování? Že by se začala přehodnocovat i jiná opatření?

To nevím. Ale pan ministr Válek má poměrně košatou poradní skupinu, kde jsou někteří lidé, kteří zpochybňují prakticky všechno, včetně existence koronaviru. Můžeme se nadát ledasčeho, ale doufám, že to nebude následovat. Zrušení vyhlášky má údajně zdůvodněné tím, že vláda nechce rozdělovat společnost. Ale já se obávám, že zrušením společnost ještě víc rozdělila. Nic není horšího než nekonečné diskuze.

Povinné očkování by spíš lidi spojilo a stejně dřív nebo později povinné očkování bude, tomu se nakonec budeme muset nějak přizpůsobit, protože prostě nemáme odvážné politiky.

Reklama

Doporučované