Hlavní obsah

Válek před poslanci hájil omezení neočkovaných, která zrušil soud

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek slíbil po uklidnění situace představit nový zákon.

Reklama

Ministr zdravotnictví požádal poslance, aby hlasovali pro novelu pandemického zákona. Až to bude možné, přislíbil novou legislativu.

Článek

Po jedné hodině odpolední se poslanci dostali k projednávání novely pandemického zákona. Slovo si vzal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který se chvíli předtím dozvěděl, že Nejvyšší správní soud zrušil podmínky pro vstup do restaurací nebo hotelů.

Stát podle rozhodnutí soudu nesmí zakazovat lidem bez očkování navštěvovat tato zařízení ve chvíli, kdy je vakcinace dobrovolná, nikoli povinná. Válek ale před poslanci opatření hájil, označil ho za rozumné.

„To opatření začalo platit v půlce listopadu, správní soud napadá to, že v pandemickém zákonu není dostatečné zdůvodnění. Rozhodnutí správního soudu je přesně ten důvod k tomu, proč je potřeba novelizovat pandemický zákon. Kdyby dneska platil, tak toto opatření, které je bezesporu správné, by bylo nenapadnutelné,“ uvedl ministr.

Dodal, že do června předloží k řádnému čtení a projednání novelu zákona, která současnou legislativu nahradí. „Novela zákona nahradí tuto legislativu a umožní, abychom se mohli připravit na jakoukoliv epidemii či pandemii v budoucnu,“ řekl Válek.

Upozornil také na to, že na pandemickém zákonu nejsou závislé jen restrikce, ale také běžné řízení společnosti během pandemie. „Pandemický zákon zapíná i obecné fungování chytré karantény či certifikáty. Tento celý systém by se vypnul a museli bychom hledat jinou cestu, kterou se předchozí vládě nepodařilo najít. A to není kritika, jen konstatování,“ uvedl.

Válek také zopakoval, že předpokládá, že v březnu bude možné zrušit většinu restrikcí, které kvůli covidu platí.

Ministr: Vydržím nespat

Dodal, že potřebuje mít legislativu, která umožní včas preventivně zasahovat. „Jsem připraven diskutovat, nejsem ochoten pokřikovat, jsem ochoten se korektně bavit o tom, co je dobré pro naše spoluobčany a jak se dostat z krizového řešení do standardního řešení jakékoliv smrtelné nemoci,“ uvedl Válek.

Je prý ochoten se o tom bavit třeba celou noc. „Já vydržím několik nocí nespat, protože mi záleží na tom, aby ten zákon byl dobrý,“ řekl.

Poslanecká sněmovna o novele pandemického zákona jedná už od úterních dopoledních hodin. Mezitím měli poslanci dohromady jen necelé čtyři hodiny přestávek na hygienu či jednání grémia.

Reklama

Doporučované