Hlavní obsah

Koronavirus vyhnal otce z porodnic. České rodičky zvažují domácí porody

Podle lékařů jsou porody mimo zdravotnická zařízení velmi rizikové.

Reklama

Co se v porodnictví dosud zdálo jako výjimečná a často kritizovaná volba, může krize způsobená šířením koronaviru, potažmo vládní nařízení, zpopularizovat. Řeč je o domácích porodech.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví vedené Adamem Vojtěchem (za ANO) v souvislosti s epidemií COVID-19 celoplošně zakázalo přítomnost otců u porodu.

„Toto opatření je jedním z důležitých předpokladů zamezení šíření onemocnění na území České republiky ve vztahu k ohroženým skupinám osob. Neprodlená realizace tohoto opatření je nezbytná vzhledem ke každodenně rostoucímu počtu nakažených na území České republiky,“ zdůvodňuje resort vydaný zákaz.

Tisíce lidí proti

Petici proti zákazu otců u porodů, která byla okamžitou reakcí na takové nařízení, podepsalo k dnešnímu dni už bezmála 32 tisíc lidí. Mezi nimi jsou nejčastěji nastávající rodiče.

Zlobu podepisujících ovšem doplňuje i jeden nenápadný jev. Totiž rostoucí zájem o domácí porody. Seznam Zprávy získaly výpovědi nastávajících rodičů, kteří tuto alternativní cestu - i přes původní nechuť - zvažují.

„Tak základní věc, jako je přítomnost otců u porodu, by za žádných okolností být omezována neměla. Nejenže mi bere právo na radost a obávám se, že si svou nepřítomnost u porodu budu vyčítat celý život, ale ohrožuje zdraví mé přítelkyně a dítěte. Ze zoufalství, a obávám se, že takových rodičů bude více, jsme začali uvažovat i o domácím porodu, do kterého bychom za běžných okolností nešli. Opatření bylo zdůvodněno vágně a vážně narušuje základní lidská práva,“ píše nastávající otec z Prahy, který si přeje zůstat v anonymitě.

Narušení psychiky i lidských práv

Jeho partnerka vnímá situaci stejně. Má za to, že podpora partnera ulehčí porodu a zmírní i vyčerpání personálu. „Tatínek bez příznaků je asi tak stejné riziko jako maminka bez příznaků, protože sdílí jednu a tu samou domácnost. Pro oba je důležité být u narození dítěte, já jako rodička potřebuji podporu a dva týdny před porodem budeme, a určitě nejen my, velmi zásadoví v hygienických opatřeních, případně se zkrátka izolujeme úplně,“ líčí své pocity prvorodička s tím, že jí plošný zákaz přítomnosti otců v porodnicích nedává smysl.

A nejsou sami, kdo o takové variantě v současné krizi přemýšlí. „Za chvíli mě čeká porod již třetího potomka a bez manžela si to po předcházejících zkušenostech nedokážu představit. To raději zvážíme variantu domácího porodu,“ píše další z nastávajících maminek, které elektronickou petici s názvem „Pusťte tatínky k porodu!“ podepsaly.

„Od začátku těhotenství se připravuji na porod společně s partnerem a dulou. Pro bezproblémový porod je nejdůležitější psychika rodičky. V případě, že mi nebude toto umožněno, bojím se nemocnic natolik, že zvažuji dokonce neasistovaný domácí porod,“ uvádí další, přičemž podobných příspěvků je mezi 32 tisíci podpisy nespočet.

Autorka petice Barbora Krejčí pak v rozhovoru pro Seznam Zprávy navíc upozornila na fakt, že přibývá otevřených dopisů adresovaných vládě kritizujících jakousi nelogičnost vládního nařízení.

„Aktuální výjimka v mimořádném opatření dovoluje zákonným zástupcům návštěvy nezletilých pacientů. De facto tak otec může i na základě mimořádného opatření žádat v okamžiku narození přístup k dítěti, které se právě narodilo jako nezletilý pacient… Švejkovat nechceme, ani podle odborníků vyjmutí tatínků z výjimky nedává smysl,“ říká Krejčí.

„Eliminujeme nakažení”

Maminky žijící s tatínky ve společné domácnosti jsou podle ní na porodním sále stejným, ne-li podstatně větším rizikem pro personál i dítě než otec v ochranných pomůckách.

„Osvícený ministr by měl spíše zakázat porodnicím k podobně absurdním opatřením přistupovat samostatně a chránit ty, kteří se v těchto dnech navzdory všemu chystají rozdávat lásku do posledních sil,“ argumentuje pak Krejčí dále v petici.

Anketa

Zvažoval/a byste jako nastávající rodič domácí porod?
Ano
28,7 %
Ne
71,3 %
Celkem hlasovalo 3096 čtenářů.

Ministerstvo nicméně nehodlá měnit svůj postoj. „Přestože u těhotných žen neexistuje větší riziko nakažení koronavirem nebo závažnějších symptomů než u jiných dospělých stejného věku, je vhodné v souvislosti s nepříznivým vývojem epidemiologické situace riziko nakažení kohokoliv co nejvíce eliminovat,“ uvádí ve stručné odpovědi tiskový mluvčí ministerstva David Šíma.

Každá další přítomná osoba podle vyjádření resortu neúměrně zvyšuje riziko nákazy všech ostatních přítomných, nejen na porodním sále, ale na celém porodnickém oddělení.

„Současně vzhledem ke skutečnosti, že nemocnice rozhodovaly o vpuštění otců dle svého uvážení, považuje Ministerstvo zdravotnictví za vhodné, aby došlo ke sjednocení postupu v rámci celé České republiky,“ sdělil Šíma. K riziku zvýšeného zájmu o domácí porody se nevyjádřil.

Seznam Zprávy oslovil také porodníky. Jak se ukazuje, sami nejsou z nastalé situace nadšení. „Velmi nás mrzí situace ohledně zákazu návštěv a přítomnosti doprovodu k porodu a ještě více hněv směřovaný na nás. Pro objasnění situace: nechceme šířit paniku, ale zásoby roušek, respirátorů a dalších osobních ochranných pomůcek jsou toho času opravdu malé a moc tomu nepřispívá fakt, že bývají čím dál více předmětem krádeží,“ uvedl za tým porodnice u Apolináře lékař Jan Přáda.

Lékaři, porodní asistentky, sestry i další personál pracují podle něj na sto procent a jsou připraveni, že situace se může kdykoliv ještě více zhoršit.

„Jsou to ale také jen lidé, kteří mohou být fyzicky či psychicky vyčerpaní, nemocní či za současné situace nakažení COVID-19 nebo v karanténě. Nechceme v první řadě ohrozit péči o vás, proto ale potřebujeme také být chráněni, chraňte sebe i nás prosím. Toto všechno a ještě další důvody vedou k tomu, že musíme naprosto minimalizovat pohyb lidí, kteří nejsou přímo pacienti, na klinice,“ doplnil pak Přáda.

Hrozí masivní nárůst domácích porodů

Zákaz přítomnosti otců u porodu vyvolal kritické reakce nejen mezi rodiči, ale také mezi politiky. Například poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) považuje zákaz za neuvážený. „Povede k většímu stresu maminek, což může vést ke komplikacím a následně až ke zdravotním problémům dětí. Dále povede k masivnímu nárůstu počtu domácích porodů, které mohou být v některých případech rizikovější,“ uvedl na svém facebookovém profilu.

A přidávají se také neziskové organizace. Brněnská Liga lidských práv v otevřeném dopise píše, že opatření nevede k ochraně veřejného zdraví. „Otevřeným dopisem vás (ministerstvo) vyzýváme, abyste zrušili zákaz přítomnosti otců u porodu zavedený mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví, respektive abyste obnovili předchozí stav, kdy se na přítomnost otců u porodu vztahovala výjimka ze zákazu návštěv ve zdravotnických zařízeních,“ stojí v textu uveřejněném na stránkách organizace.

Počet domácích porodů je u nás v současnosti zanedbatelný. Nejčastěji se zmiňuje, že jde o jedno procento z celkového počtu porodů v Česku. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR provází domácí porody téměř pětinásobná hodnota úmrtnosti novorozenců.

Podle lékařů jsou porody mimo zdravotnická zařízení nicméně velmi rizikové. I když se průběh porodu může zdát bezproblémový, nelze předvídat, jak se bude dále vyvíjet. Během několika minut tak může bez zásahu odborníka dojít k tragédii.

Reklama

Doporučované