Hlavní obsah

Koronavirus zastaví jednoduché pravidlo. Jak se z něj ale nezbláznit?

Foto: Profimedia.cz

Opatření mají za účel snížit šíření viru.

Reklama

Vlády evropských zemí zavádí postupně přísnější opatření kvůli šířícímu se koronaviru SARS-CoV-2. Co je sociální odstup, který nás má ochránit od rozsáhlé epidemie a proč naši psychiku možná spasí internet?

Článek

Jedním z klíčových opatření proti rapidnímu šíření koronaviru je podle vědců takzvaný „social distancing“ – tedy společenský odstup. Jde o sadu různých opatření a pravidel, která vyžadují rozsáhlou změnu v chování nás všech. Mezi hlavní opatření patří doslovný, fyzický odstup od ostatních zhruba 1,8 metru. Virus se šíří kapénkami, a pokud se setkáme s někým, kdo je nakažený, tato vzdálenost výrazně snižuje riziko přenosu. Kapénky vzduchem nemohou cestovat na větší vzdálenosti a do 1,8 metru by měly již padat k zemi.

Opatření k dodržení společenského odstupu

– Fyzický odstup 1,8 metru od ostatních

– Vyhýbání se obchodům, kinům, divadlům a dalším místům s velkým množstvím lidí

– Opatření, aby lidé mohli pracovat z domova, pokud to jejich práce umožňuje

– Vyhýbání se veřejné dopravě, pokud je to možné

– Omezení rodinných návštěv

– Omezení všech setkání s přáteli

– Placení kartou místo hotovosti

– Nepodávat si s nikým ruku

– Setrvání doma, pokud je to možné

Zahlcený systém jsme mohli vidět v minulém měsíci v Číně a nyní v Itálii. Čína postavila dvě nové nemocnice, ale v provincii Chu-pej museli být pacienti i tak ošetřováni mimo areály nebo na chodbách.

Je potřeba omezit sociální vazby

Momentálně je ale společenský odstup tím nejúčinnějším nelékařským opatřením, které mohou jednotlivci dodržovat. „Nejde jen o to, že se člověk tak snadno nenakazí, ale hlavně tím sám sebe odstraní z koloběhu infekcí, uzavře jednu celou cestu viru skrz sebe a tím dělá celé společnosti obrovskou službu,“ řekl profesor Nicholas Christakis z Univerzity v Yale pro časopis Science.

„Sociální vazby jsou tvořeny z rodiny, přátel, kolegů a sousedů. Samozřejmě lidé přichází do kontaktu i v obchodech nebo například s pošťáky. To vytváří síť, po které se viry šíří. Její pochopení je klíčem k omezení některých vazeb a tím přerušení jednotlivých nitek této sítě,“ vysvětluje profesor.

Jedním z nutných opatření je tak omezení kontaktu s ostatními lidmi, se kterými jsme zvyklí vídat se pravidelně. Mezi ně patří právě třeba širší rodina a přátelé.

Opatření jsou účinná také v konkrétních místech, jako je veřejná doprava. Ideální je vyhnout se jí, co to jde. Méně lidí v MHD totiž znamená nižší riziko nákazy.

Alternativou může být jízdní kolo. Například společnost Rekola, která provozuje půjčovnu sdílených kol, zavedla do 27. 3. své služby zdarma. Lidé tak mohou při cestování omezit kontakt ve veřejné dopravě a zároveň udělat něco pro své zdraví.

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) by měli v případě, že se koronavirus objeví v jejich oblasti, lidé jednoduše zůstávat doma, pokud můžou.

Negativní vliv na psychiku

Zůstat ale dlouhou dobu zavřený doma nemusí být zrovna příjemné. Pokud taková opatření trvají delší dobu, může to mít i negativní vliv na lidskou psychiku. Podle studie z roku 2017 je u osamělých lidí pravděpodobnější, že se budou cítit nemocní. S dlouhodobou společenskou izolací je podle vědců spojena i řada dalších potíží, například srdeční.

Jiná studie ale přišla na to, že v takových případech může pomoct například internet, konkrétně sociální média. Zdůrazňuje, že důležitý je způsob, kterým sítě využíváme. Typické krátké interakce, jako je jednoduchý komentář a „lajkování“ obsahu, jsou sice spojené s rychlým nárůstem dopaminu, jde ale jen o chvilkové potěšení. Delší a plnohodnotnější internetová korespondence tak může být hodnotnější náhradou za jinak obvyklou osobní komunikaci. V časech, jako je tento, tak paradoxně technologie nemusí být zdrojem odtržení od společenského života, ale naopak dobrým pomocníkem pro setrvání v něm.

Jedním ze způsobů jsou i videochaty, které jsou dnes snadno dostupné ve většině aplikací pro zprávy. Některá doporučení přímo vybízí k tomu, aby lidé využili této možnosti a dali si s přáteli „večeři na dálku“.

Cestujte, aniž byste cestovali

Největší stopku mají momentálně cestovatelé. Díky technologiím se ale mohou podívat prakticky kamkoliv se jim zachce. Některé kanály na serveru YouTube například nabízí virtuální prohlídky památek v evropských městech. Můžete si tak pustit video a projít si z pohodlí domácí karantény třeba italský Řím.

Proč je to důležité?

Sociální odstup má jeden cíl, který je možné vyjádřit i číslem. Tomuto číslu se říká R0. Značí, kolik dalších je jeden infikovaný člověk schopen nakazit. Pokud se číslo R0 rovná dvěma, pak každý člověk nakazí dva další a virus se bude rychle šířit. Pokud se ale tito lidé nevídají a nemají se vzájemně jak nakazit, číslo R0 může spadnout i pod jedničku. Řekněme, že R0 by se dostalo na číslo 0,3. Pak by to znamenalo, že jeden člověk by v průměru nakazil méně než jednoho dalšího a virus by časem vymizel.

V případě, že se virus rychle šíří, může sociální odstup toto šíření výrazně zpomalit, pokud ho nezastaví úplně.

Reklama

Související témata:

Doporučované