Hlavní obsah

Zpěvačka Horká podlehla covidu. Máte na rukou krev, spílá její syn antivaxerům

Foto: Facebook Hany Horké

Syn zpěvačky má vztek na osobnosti, které podle něj šíří nepravdy o covidu.

Reklama

aktualizováno •

Folková zpěvačka Hana Horká zemřela po prodělání covidu. Nebyla naočkovaná a nákaze šla podle svého syna naproti, aby získala certifikát o prodělání nemoci. Její syn z toho obviňuje antivaxery.

Článek

Komplikacím po nákaze covidem v neděli podlehla folková zpěvačka Hana Horká. Hudební skupina Asonance, ve které působila od roku 1985, to potvrdila na svých webových stránkách.

Horká na svém facebookovém profilu delší dobu sdílela příspěvky týkající se ezoteriky a meditace. Poslední příspěvek přidala v pátek 14. ledna, kdy se označila za „Prodělance“ a radovala se z toho, že bude moci chodit bez omezení do divadla či sauny.

Jak upřesnil její syn Jan Rek v rozhovoru pro iRozhlas.cz, opravdu to vypadalo, že je z nemoci venku.

„Teď už jí nic moc nebylo, vyrazila normálně na procházku, ráno se převlékla. Jenom řekla tátovi, že ji bolí záda, tak jsme je namazali a šla si na chvíli lehnout. Podle všeho se udusila během deseti minut. Mělo to takhle rychlý spád,“ popsal poslední hodiny jejího života.

Úmrtí tak dává do souvislosti s prodělanou nemocí. „Na nic jiného to nevypadá,“ uvedl s tím, že více by mohla zjistit pitva.

„Mamce bylo špatně pět dní a sama tomu šla naproti. Získávání protilátek nemocí neuznávám dávno. O to víc, když se mi vlastní máma udusí v posteli. Sorry, not sorry. Kvůli svobodě a názoru mi maminka nepřijde k promoci, svatbě, křtinám atd.,“ napsal hudebník Jan Rek na facebookový profil své matky.

V příspěvku označil některé populární osobnosti, jež vystupují proti očkování.

„Sebrali jste mi maminku, která si na vašem základě stavěla veškeré svoje argumenty. Pohrdám vámi. Jste absolutní odpad a od teď na vás mám brutální pifku. Za pozůstalé – syn,“ napsal Rek na Facebooku. V dalších komentářích vyzval lidi, ať se jdou naočkovat.

Lidem, kteří na facebookovém profilu zpěvačky psali antivaxerské příspěvky, vzkázal, že mají na rukou krev.

Jupí, budu Prodělanec

Neucelené informace o průběhu nemoci sdílela zpěvačka Hana Horká deníkovou formou na sociální síti Facebook.

Začínající peripetie s nákazou zmiňuje 30. prosince. Píše o tom, že její syn nastydl a stará se o něj.

„Polehával, pospával, měl trochu rýmu… Čtvrtý den ovšem ztratil čich – panika – PCR pozitivní – izolace,“ líčila průběh s tím, že sama musí do karantény, stejně jako její manžel.

Na konci svého příspěvku popisuje, že pokud jí vyjde negativní test, okamžitě vyrazí na hory nebo do tepla a přestane se starat o „Izolanty“, jak s nadsázkou označovala syna a manžela. „A pokud ne, jupí, budu Prodělanec a za to ty ústrky stojí,“ dodala Horká.

O tři dny později, 2. ledna, ve svém postu popisuje, že se pěšky vydala na PCR test a raduje se z procházky. Zároveň ovšem upozorňuje na podivnosti kolem výsledků testů. „Muž má SMS, já už několik hodin zprávu v e-mailu a syn nic,“ píše v postu a dodává, že už se ničemu nediví.

Z dalšího popisu vyplývá, že PCR test byl negativní. „Systém mi napsal, že mohu někam vycestovat, když jsem negativní, no, přemýšlím v duchu, kam mě asi tak teď pustí, a na certifikát Prodělance to také moc nevidím,“ zamýšlí se v příspěvku.

Následně se na 12 dní na sociální síti Facebook odmlčela. Ozvala se až v pátek 14. ledna, v radostném příspěvku napsala, že je „Prodělanec“ a zmiňuje mutaci delta. „Ovšem bylo to velmi barvité,“ uvádí o průběhu onemocnění a následně se těší z toho, že nyní může do divadla, na koncert, do sauny i k moři.

O dva dny později přišla informace, že zpěvačka nemoci podlehla.

Reklama

Doporučované