Hlavní obsah

Korupce při prodeji zámku? Ústavní soud se zastal exministra kultury

Ústavní soud vrátil korupční případ exministra kultury Jiřího Balvína na začátek.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel

 

Reklama

Ústavní soud vyhověl stížnosti exministra kultury Jiřího Balvína v korupční kauze. Měla se týkat prodeje zámku v Přerově nad Labem na Nymbursku.

Článek

Tři soudy postupně rozhodly o vině trojice mužů, kteří měli ovlivnit prodej zámku v Přerově nad Labem na Nymbursku. Ústavní soud v úterý vrátil případ na začátek. Vyhověl totiž stížnosti Jiřího Balvína, který o prodeji zámku ve vlastnictví Českého rozhlasu jako jeho obchodní ředitel spolurozhodoval. S ním v kauze figurují bývalý náměstek generálního ředitele rozhlasu Michal Koliandr a podnikatel Jan Hnilica. Také oni se domáhali práva u nejvyšší instance.

„Bylo porušeno právo stěžovatelů na spravedlivý proces, proto se předchozí rozhodnutí ruší,“ vysvětlil soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

Byznysmen Hnilica měl o zámek Českého rozhlasu zájem a podle dřívějších usnesení soudů dvojici manažerů předal čtvrtmilionový úplatek. V případu postupně rozhodoval Obvodní soud pro Prahu 2, odvolací Městský soud v Praze a také Nejvyšší soud. Obvodní soud nejdříve muže zprostil viny, po zásahu odvolacího soudu však otočil. Trojice dostala za korupci trest deset měsíců s podmínečným odkladem na třicet měsíců a peněžité tresty. Nejvyšší soud po dovolání tresty potvrdil.

Soudy se k případu vrátí

Ústavní soud ale v úterý předchozí rozhodnutí zrušil. Podle něj totiž nižší instance porušily klíčovou zásadu. „Každý důkaz je třeba posuzovat jednotlivě. Nepřímé důkazy nebyly přesvědčivě zhodnocené. V soudní hantýrce byl obvodní soud zhrzený, že odvolačka nepotvrdila jeho rozhodnutí, a v novém projednání otočil, aniž by rozhodnutí dostatečně odůvodnil,“ doplnil Jirsa.

Soudy proto případ znovu otevřou. „Samozřejmě vnímám rozhodnutí Ústavního soudu pozitivně. Nikdy neexistovaly ani nepřímé důkazy,“ zdůraznil pro Seznam zprávy Jiří Balvín, který podle obžaloby působil jako zprostředkovatel předání úplatku.

Podle obžaloby se Balvín setkal s Hnilicou, který měl o koupi zámku zájem. Hnilica dal podle spisu bývalému ministrovi čtvrt milionu korun, které Balvín předal Koliandrovi. Ten si polovinu nechal a zbytek donesl tehdejšímu řediteli rozhlasu Petru Duhanovi jako „zálohu na chystaný prodej zámku“, tvrdila obžaloba.

Duhan si obálku nejprve vzal a uložil ve své kanceláři. Že jde o úplatek, mu prý došlo až později, a obrátil se proto na policii. Koliandr dříve uvedl, že peníze v obálce byly mimořádné vysoké manažerské odměny, které bývalý ředitel vyplácel podřízeným. Bylo mu údajně řečeno, že se polovina odměn musí Duhanovi vracet. To ale u soudu popřeli další pracovníci rozhlasu.

Balvín v úterý pro Seznam zopakoval, že kauza je z jeho pohledu nesmyslná. „Všechno to byl totální výmysl tehdejšího ředitele rozhlasu (Petera) Duhana, který se dostal do osobních problémů a řešil to naprosto vymyšlenou zkazkou. On byl naopak známý tím, že od svých zaměstnanců bere takzvané vratky,“ řekl exministr kultury.

Duhan už se bránit nemůže, loni v 71 letech zemřel.

Zámek na Nymbursku vznikl na místě gotické vodní tvrze a sloužil jako správní sídlo břevnovského kláštera. V šedesátých letech šestnáctého století získal renesanční podobu. Československý rozhlas jej získal v šedesátých letech minulého století, do začátku tisíciletí sloužil jako archiv.

Reklama

Související témata:
Jiří Balvín

Doporučované