Hlavní obsah

Kostel Máří Magdaleny v centru Brna bude ještě nejmíň rok zavřený

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kostel svaté Maří Magdaleny v centru Brna zůstane ještě celý příští rok uzavřený. Důvodem jsou praskliny ve zdech. Momentálně církev čeká na posudek statika, příští rok by mohla začít rekonstrukce.

Článek

Věřící se do chrámu v Masarykově ulici vrátí nejspíš v roce 2022, sdělila ČTK mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Kostel je zavřený od loňského června, kdy se objevily nejprve malé trhliny v klenbě nad oltářem a brzy poté technici zjistili, že se věž kostela začíná odpojovat od zbytku stavby. Příčinou problémů je patrně havárie kanalizační přípojky a následné zavodnění základů.

Nyní už má církev hotový sken trhlin a posudek odborníků ze stavební fakulty. Výsledky dostal statik, který zpracovává projekt na opravu kostela. „Průběžně kontrolujeme stabilitu objektu geodetickým měřením, které zatím potvrzuje, že přijatá opatření, tedy zajištění věže pilotami a provizorním podepřením, funguje,“ uvedl Libor Kubíček, technik stavebních investic brněnského děkanství.

Projekt by mohl být hotov do března, záleží také na dalších stavebních průzkumech, které se budou dělat až na základě případných požadavků statika. Jde zejména o průzkum podloží. „Stavební práce na odstranění havárie by mohly být zahájeny v příštím roce. Zahájení bude záviset i na schvalovacích procesech a na stavebním úřadě Brno střed,“ uvedl Kubíček. Opravy potrvají rok.

Kostel na jedné z nejrušnějších brněnských ulic postavili v polovině 17. století pro brněnské františkány. Protože je kousek od nádraží, bylo v něm pořád rušno, věřící tam chodili k modlitbě nebo za stálou zpovědní službou.

Reklama

Související témata:

Doporučované