Hlavní obsah

Koupil si letenku, vyvlekli ho ze spoje, zranili. Společnosti poté klesly akcie o 20 miliard korun

Posádka letadla s pomocí letištní policie násilně vyvedla jednoho z cestujících. Zásah byl prý v pořádku.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

United Airlines se oficiálně omluvily. Ředitel aerolinek ale v interním dopise zaměstnancům své lidi podpořil a jejich postup označil za správný.

Článek

Akcie společnosti United Continental v úterý výrazně klesly o 800 milionů dolarů (asi 20 miliard Kč). Reagovaly na rychle se šířící videozáznam násilného vyvedení pasažéra z přeplněného letadla dceřiné firmy United Airlines. V pondělí, kdy incident proběhl, akcie firmy na událost nijak nereagovaly a dokonce lehce stouply.

V pondělí vyvolal pozdvižení záznam, na němž přivolaná letištní policie vyvádí z letadla vzpouzejícího se muže, kterého firma předtím kvůli přeplněnosti letu vyloučila po náhodném počítačovém výběru z přepravy.

„Stojím za vámi a chci vás pochválit, že jednáte i nad rámec svých běžných povinností, abyste zajistili, že budeme létat včas,“ napsal ředitel amerických aerolinek United Airlines Oscar Muñoz svým podřízeným v reakci na incident, který se odehrál na palubě jejich letu z Chicaga do Louisville.

Let byl přeplněný, letecká společnost proto nabídla dobrovolníkům, kteří se vzdají svého místa, finanční kompenzaci. Nikdo na to nereagoval, a tak personál vybral náhodně čtyři cestující, kteří měli letadlo opustit.

Jeden z vybraných mužů, podle dostupných údajů devětašedesátiletý lékař, své místo opustit odmítl. Z letadla ho tak doslova vyvlekla letištní policie. Muž utrpěl drobná zranění v obličeji. Později se na palubu vrátil a letadlo odletělo s více než dvouhodinovým zpožděním.

United Airlines následně vydaly prohlášení, ve kterém potvrdily, že let byl přeplněný. Muñoz vydal tiskovou zprávu, ve které se za incident omluvil. Později zaměstnancům poslal již citovaný dopis, který unikl do médií. Kromě slov podpory a připomenutí firemních zásad a hodnot ještě shrnul, co se vlastně na palubě letadla stalo.

Prodat více letenek, než je skutečná kapacita letadla, je naprosto běžná praxe leteckých společností. Předpokládají, že někteří lidé si datum odletu přesunou. V případě přeplnění letadla pak nabízejí cestujícím kompenzaci za přebookování letu a ubytování v hotelu zdarma. Lékaři United Airlines nabídly za změnu letu tisíc dolarů, v přepočtu asi 25 tisíc korun.

United Airlines, nebojte se. Už se nikdy nestane, že byste měly přeplněný let.

Letecké společnosti se nechtěná pozornost dostala už podruhé v krátké době. Poprvé vzbudil rozruch zákaz nástupu do letadla pro dvě dívky v legínách. United Airlines se tehdy bránily, že dívky cestovaly na takzvané zaměstnanecké letenky, a musejí tedy dodržovat dress code, aby správně reprezentovaly firmu.

Reklama

Související témata:

Doporučované