Hlavní obsah

Krach cestovní kanceláře Thomas Cook se může dotknout tisíců Čechů, odhaduje expert

Foto: Thomas Cook

Ilustrační foto.

Reklama

Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachovalé britské kanceláře Thomas Cook, neočekává problémy českých klientů s návratem domů. Agentuře ČTK to řekl šéf marketingu CK Neckermann Jan Šrámek.

Článek

Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachované britské kanceláře Thomas Cook, má k dnešnímu dni zhruba 1100 českých klientů. O tyto klienty se postará a zajistí jim bezpečný návrat do České republiky jejich plánovaným letem.

Vzhledem k nejistotě a možným rizikům pro zákazníky, kterou na trhu cestovního ruchu oznámení o úpadku Thomas Cook Group vneslo, ale nevyloučil, že CK některé již zakoupené zájezdy v nadcházejících dnech zruší.

V takovém případě se na dotčené klienty budou vztahovat běžné všeobecné obchodní podmínky a CK jim vrátí celou sumu za zaplacený zájezd zpět, uvedl.

Neckermann jako dceřiná společnost koncernu skupiny Thomas Cook Group, která je v likvidaci, byl také nucen zastavit veškerý prodej jak vlastních zájezdů a pobytů, tak zájezdů a pobytů z koncernu skupiny a dalších tour operátorů.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže mohou nastat problémy u Čechů, kteří si koupili zájezd u společnosti Thomas Cook v Německu nebo Británii. Na ně se české zákony nevztahují. S britskou kanceláří mohou být podle Papeže v Česku tisíce klientů.

Rovněž podle Papeže by se problémy neměly týkat Čechů, kteří si koupili zájezd u CK Neckermann. „To je samostatný právní subjekt,“ řekl Papež o CK Neckermann, která je členem Asociace cestovních kanceláří. „Pokud si ovšem Češi koupili zájezd v zahraničí, ať už u Thomase Cooka v Británii nebo v Německu, tak se jich to nějakým způsobem dotknout může,“ řekl Papež. Připomněl, že předpisy a zákony, které platí v Čechách, na tyto klienty neplatí. Budou se muset řídit předpisy země, kde si zájezd koupili.

Sledujeme on-line:

Co se týče klientů zkrachovalé britské společnosti, těch mohou být po celé ČR rozprostřeny tisíce. „Thomas Cook fungovala jako cestovka, která posílá klienty nejen do Prahy, ale třeba na jižní Moravu nebo Českého Krumlova,“ řekl Papež. Tito klienti se musí spojit se svojí cestovní kanceláří, popřípadě s pojišťovnou či zastupitelským úřadem, a řešit situaci jednotlivě.

Členem mezinárodní skupiny Thomas Cook Group se sídlem v Británii je česká Thomas Cook s. r. o., která zastřešuje aktivity divize Neckermann Cestovní kancelář. Thomas Cook s. r. o. podle údajů v obchodním rejstříku vykázala ve finančním roce končícím 30. září 2018 čistý zisk 15,3 milionu korun, což bylo méně oproti předchozímu zisku 22,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované