Hlavní obsah

Začala Operace Matterhorn, největší v historii. Vládou najatá letadla sváží Brity z celého světa

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti Thomas Cook.

Reklama

Britská vláda se pro dnešek stává pátým největším leteckým dopravcem na ostrovech. Musí totiž dopravit zpět domů 150 tisíc britských zákazníků Thomas Cook, cestovní kanceláře, která zkrachovala.

Článek

34 letů z Evropy, šest z Karibiku, pět ze Spojených států a Kanady a po čtyřech z Turecka a severní Afriky. To je dnešní letový plán britské vlády, která zachraňuje z celého světa klienty zkrachovalé cestovní kanceláře Thomas Cook.

Operace Matterhorn – jak byl nazván plán co nejrychlejší repatriace – začala. Potrvá nejméně dva týdny. „Je to enormní úkol, největší repatriace v době míru v historii Británie. Takže se pravděpodobně objeví problémy a průtahy,“ uvedl britský ministr dopravy Grant Shapps.

Jméno Matterhorn používají Britové už podruhé – poprvé tak nazvali jednu z leteckých operací za druhé světové války (1944) a také tehdy pojmenování hory v Alpách mělo symbolizovat obtížnost celé akce.

Konec ikony mezi světovými cestovními kancelářemi byl sice několik týdnů signalizovaný, ale přesto šokuje. Firma, kterou před 180 lety založil truhlář Thomas Cook, místo pokusu o oživení v insolvenci končí rovnou likvidací. A to náročnější je operace s návratem klientů domů.

S cestovní kanceláří Thomas Cook je aktuálně po světě celkem 600 tisíc zákazníků, nejvíc z nich Britové. O ně se teď stará vláda a pojišťovny.

„Thomas Cook přestala fungovat, takže jsou zrušeny všechny lety této společnosti,“ oznámil britský úřad pro civilní letectví (CAA).

Vláda byla nucena pronajmout 45 letadel, která přivedou zákazníky z turistických destinací domů. Během pondělí vládní letadla poletí celkem 64 tras.

Úřad také kontaktoval všechny hotely, ve kterých jsou turisté ubytováni. Náklady na jejich další pobyt budou hrazeny vládou prostřednictvím Fondu letecké dopravy a licenčního organizátora letecké dopravy (Atol).

Vedení firmy v pondělí oznámilo, že vstoupilo do „nucené likvidace”.

„Je nám velice líto, že jsme nebyli úspěšní,“ uvedl dnes šéf firmy Peter Fankhauser. Firma požádala minulý týden o pomoc i vládu v Londýně a během posledních dnů vedla horečná jednání s věřiteli i britskou vládou o finanční pomoci.

Společnost Thomas Cook si už minulý měsíc dohodla finanční injekci 900 milionů liber. Věřitelské banky ale poté požádaly, aby si firma zajistila dalších 200 milionů liber jako rezervu pro zimní měsíce.

Kancelář za svůj krach viní například politickou nestabilitu v prázdninových destinacích nebo brexit.

Pro BBC řekl odborník na cestování Simon Calder, že společnost Thomas Cook „nebyla připravena na 21. století”.

„V době, kdy každý zákazník má přístup ke všem nabídkám leteckých společností a nabídkám ubytování na světě a může si rezervovat vše sám, je těžké provozovat cestovní kancelář,” dodal.

CK Thomas Cook byla založena v roce 1841, a patří tak mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě. Ve světě zaměstnává asi 22 000 lidí, z toho 9 000 v Británii.

Jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně.

Reklama

Doporučované