Hlavní obsah

Kraj Vysočina se s dopravcem nedohodl na úhradách, ten hrozí žalobou

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) v červenci zaslaly Kraji Vysočina předžalobní výzvu. Žalobou hrozí v případě neuhrazení asi 1,5 milionu korun, které měly být podle dopravce součástí záloh na služby za 18 měsíců.

Článek

Krajský úřad Kraje Vysočina předžalobní výzvy akceptovat nebude. Podle předsedy výboru pro rozvoj strategických projektů zastupitelstva Vysočiny Martina Hyského (ČSSD) je to výsledek jednoho z vleklých sporů s provozovatelem úzkokolejné dráhy, který pro kraj zajišťuje vlakovou dopravu.

„Vzhledem k naprosto nulové ochotě zástupců Kraje Vysočina reagovat právně relevantními argumenty a respektovat základní právní principy a předpisy nezbývá našemu klientovi než se domáhat svých práv soudně,“ uvedl právní zástupce JHMD Ivo Suchomel.

Kraj podle Hyského ale závazky vůči dopravci plní podle platné smlouvy. Uzavřená byla v roce 2009 a vyprší na podzim 2024. Kraj jejím prostřednictvím zajišťuje dopravu na železnici v úseku Kamenice nad Lipou - Obrataň. Smlouva počítá s možností navýšení úhrad o neočekávatelné náklady. Podle Hyského je Jindřichohradecké místní dráhy dosud ale přesvědčivě nevyčíslily. To brání uzavření dodatku, který by zaručoval vyšší měsíční úhrady. „Hospodaříme s veřejnými penězi, tak prostě nemůžeme vyplácet nic nad rámec smlouvy, která je platná,“ řekl Hyský.

Podle ředitel JHMD Borise Čajánka dluží Vysočina JHMD přes 30 milionů korun. Společnost je ve finančních obtížích. V červnu nad ní soud na její žádost vyhlásil tříměsíční mimořádné moratorium, které má společnost chránit před věřiteli. Vyprší 3. září.

Spor JHMD a Kraje Vysočina řeší opakovaně i ministerstvo vnitra. V letech 2015 a 2019 rozhodl ve prospěch kraje, uvedla mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová. Nyní rozhoduje potřetí.

Reklama

Související témata:

Doporučované