Hlavní obsah

Kraje nakoupily respirátory za miliony. Teď prověřují, co vlastně dostaly

Foto: Profimedia.cz

Česká ministerstva a krajské úřady nakupovaly horečně ochranné prostředky. Teď se řeší, jestli šlo o správně certifikované zboží.

Reklama

Zdravotníci plakali a já jim pomohl, říká majitel firmy, která dodávala respirátory bez požadovaných certifikátů.

Článek

David Snášel během března a dubna prodal několika úřadům nedostatkové respirátory za 27 milionů. Pokaždé s certifikátem, že tyhle ochranné pomůcky jsou kvalitní a bezpečné.

Avšak jeho certifikáty mají podstatnou vadu: nejde o povinné doklady, že respirátory prošly testováním a splňují evropské normy. Jedná se o certifikáty vydané v Číně, které pro české úřady nejsou vyžadovanou zárukou, že opravdu poskytují ochranu.

Bez těchto certifikátů se proto respirátory ani další ochranné pomůcky v Česku prodávat nesmějí.

Seznam Zprávy na tento případ upozornily minulý týden. Podnikatel Snášel a jeho firma Black Consulting takhle dodali respirátory typu FFP2 dovezené z Číny několika krajům – Plzeňskému, Středočeskému a Jihočeskému a také magistrátu v Ostravě.

A právě ostravská radnice teď chce po třiatřicetiletém dodavateli Snášelovi vysvětlení.

„Požadujeme vyjádření podložené příslušnými dokumenty, zda jsou dodané respirátory způsobilé k užití v České republice a splňují parametry pro kategorii FFP2,“ potvrdila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Dodala, že o dalším postupu město rozhodne podle toho, jaké dokumenty firma dodá.

Stejně zareagoval i Středočeský kraj, který od Black Consulting nakoupil ochranné prostředky za 11,5 milionu. „Záležitost poskytnutých certifikátů k dodávkám pro Středočeský kraj prověřuje právní úsek Krajského úřadu Středočeského kraje. Firma už byla z jeho strany oslovena. Její reakce bude klíčovou pro další postup či právní kroky,“ řekla mluvčí krajského úřadu Helena Frintová.

Foto: Archiv Davida Snášela

Třiatřicetiletý David Snášel podniká například v reklamě na velkých LED obrazovkách.

Už to řeší krajští právníci

Faktem je, že po vyhlášení krize kvůli koronaviru sháněla ochranné pomůcky celá Evropa. Každý se snažil získat cokoli, co se objevilo na trhu. Podle úřadů, které tehdy neměly respirátory a roušky pro lékaře nebo pracovníky domovů důchodců, si měla dodavatelská firma Black Consulting ohlídat, jestli má k dodávkám potřebné a vyžadované certifikáty.

„Za doložené certifikáty plně odpovídá společnost, která uvedené zboží uvádí na trh,“ dodala středočeská mluvčí Frintová.

Naproti tomu Plzeňský kraj tvrdí, že čínským certifikátům a dodávkám firmy Black Consulting věří.

„Plzeňský kraj certifikáty obdržel a není důvod nevěřit jejich pravosti. Každá dodávka byla fyzicky kontrolována a označení zboží bylo vždy v souladu s dodanými podklady,“ uvedla mluvčí kraje Alena Marešová.

To je právě ten problém: na respirátorech i na certifikátech může být skutečně uvedený patnáctimístný kód nazvaný „CE certifikát shody“. Ale pokud tento certifikát nevydala některá ze 34 oficiálních testovacích laboratoří v Evropě, není to doklad, který je pro dodávky potřebný.

Foto: Archiv

Jeden z certifikátů, jimiž firma Black Consulting dokládá kvalitu respirátorů. Nejde ale o dokument vystavený v Evropě.

„My certifikáty máme a jsme přesvědčeni, že respirátory jsou v pořádku. Jsem přesvědčen, že ty pomůcky splňovaly parametry, které jsme od nich očekávali,“ řekl už minulý týden plzeňský hejtman Josef Bernard (dříve ČSSD).

„Já jsem vždycky ještě nákupy konzultoval třeba s odborníky z nemocnice nebo z krajské hygienické správy a jsme přesvědčeni, že to odpovídalo kvalitě, která je deklarována,“ dodal Bernard, jehož kraj od Black Consulting nakoupil respirátory v hodnotě více než 15 milionů.

Jihočeský kraj pořídil respirátory za 3,2 milionu a jeho mluvčí ani po urgenci neodpověděl na otázku, jak budou spornou dodávku řešit.

„My firmě věříme“

Že respirátory této firmy nemají certifikáty uznávané v Evropě, rovnou neznamená, že ohrožují lékaře. Ale zkrátka si nikdo nemůže být jejich účinností zcela jistý. V Plzeňském kraji říkají, že už nevědí, kdo konkrétně tyto respirátory dostal – prý šly rovnou do nemocnic. V Ostravě část dostali zaměstnanci magistrátu, část je uložena ve skladech.

„(Respirátory) byly vždy okamžitě distribuovány podle aktuálních potřeb,“ dodala mluvčí Marešová z Plzeňského kraje. Kde tyto konkrétní respirátory skončily, už nedokážou dohledat ani ve středních Čechách.

Podnikatel Snášel minulý týden v rozhovoru pro Seznam Zprávy nejprve tvrdil, že evropské certifikáty má. A jestliže nejsou někde přiložené ke smlouvám s kraji, pak podle něho došlo k nějakému omylu. Nakonec však přiznal, že ty správné certifikáty skutečně nemá.

Předpisy ještě umožňují necertifikované respirátory dovézt, požádat Českou obchodní inspekci o výjimku a pak respirátory nechat otestovat – opět u akreditované laboratoře. Snášelova firma však není ani na seznamu těchto udělených výjimek.

David Snášel, který se živí mimo jiné reklamou na velkých LED obrazovkách, už minulý týden řekl, že nemá důvod pochybovat o kvalitě dovezených respirátorů. Protože v Číně nakupoval od prověřené firmy. Dodal, že si na jeho respirátory nikdo z krajů nestěžoval. A že by nikdy neriskoval svoji pověst podnikatele. „Nepotřebuji žádné hurá akce kvůli pár korunám,“ řekl Snášel o obchodech za celkových 27 milionů.

V pondělí ještě vydal prohlášení pro novináře, v němž napsal, že se snažil lékařům pomoci v těžké době, kdy respirátory nebo roušky zoufale chyběly. „Jak ve světě obchodu a znalosti trhu bývá pravidlem, vyhrávají ti nejrychlejší s větší orientací na trhu. JUDr. et PhDr. David Snášel, MBA dokázal v době karantény pomoci lékařům, kteří s pláčem sdíleli na sociálních sítích videa s prosbou, aby jim stát obstaral roušky, a nevěděli kudy kam,“ stojí v prohlášení.

Podezření, že ne všechny firmy dodaly certifikované zboží, má u svých nákupů i ministerstvo zdravotnictví. Minulý týden poslalo dodavatelům dopis, ať certifikáty doloží. „Pokud nebudou (schopni ukázat certifikáty), budeme se bránit i trestněprávní cestou,“ řekl ministr Adam Vojtěch (ANO).

Dodal, že jeho ministerstvo nechalo přivezené respirátory samo otestovat ve Výzkumném ústavu bezpečnosti práce – což je právě jedna ze 34 akreditovaných laboratoří. Jestliže respirátory neprošly, ministerstvo za ně firmám nezaplatilo.

Reklama

Doporučované