Hlavní obsah

Královna sjezdu Lindsey Vonnová se rozloučila s kariérou. V posledním závodě si dojela pro bronz

Lindsey Vonnová šťastná v cíli. Američanka se nesmazatelně zapsala do lyžařské historie.Video: AP

 

Reklama

Lindsey Vonnová při posledním závodě své kariéry ve švédském Aare dojela třetí. Stala se první sjezdařkou v historii, která vybojovala medaili na šesti světových šampionátech.

Článek

Lindsey Vonnová dojela s časem jedna minuta a 2,23 sekundy, o necelou vteřinu za vítěznou Slovinkou Ilkou Štuhecovou. Druhá skončila Švýcarka Corinne Suterová.

Američanka neměla v závodě víceméně co ztratit, přesto přiznala, že při své derniéře klidná rozhodně nebyla. „Byla jsem trochu nervózní. Vlastně asi nejvíc ve svém životě. Přitom se zkrocením nervů jsem nikdy neměla problém. Strašně moc jsem chtěla zajet dobře,“ řekla po závodě.

Experti se shodují, že Američance výrazně prospělo zkrácení trati o zhruba 500 metrů kvůli mlze a silnému větru. Její bolavá kolena nebyla vystavena takovému tlaku, jako kdyby musela absolvovat plnou délku.

To potvrdila i sama Vonnová. „Horní pasáž byla hodně boulovitá, což mému tělu zrovna nesvědčí. Když ji zkrátili, tušila jsem, že mám šanci,“ uznala.„I počasí bylo lepší, byl to můj den. Úplně jiný než při super-G,“ vrátila se k úternímu závodu, během kterého měla těžký pád.

I z něj se ale dokázala otřepat a v 34 letech se stala nejstarší medailistkou v historii mistrovství světa v alpském lyžování. Dosud tento primát patřil Slovence Veronice Velez-Zuzulové.

Vonnová je nejúspěšnější lyžařkou v historii a na kontě má 82 prvenství ve Světovém poháru. Konec kariéry lyžařka oznámila tento měsíc kvůli zdravotním komplikacím. Její tělo prý už „křičelo, aby přestala”.

Úvahy o tom, že by své rozhodnutí mohla ještě změnit, rázně odmítla. „Byl to definitivně můj poslední závod. Zdraví je na prvním místě a s touhle medailí je to fantastický konec,“ zakončila Vonnová.

Na světových sjezdovkách bude chybět, ale fanoušci na ni asi hned tak nezapomenou. Jak hlásal jeden z transparentů u trati: „Díky, Lindsey, jsi hvězda navždy.“

Reklama

Související témata:
Lindsey Vonn

Doporučované