Hlavní obsah

Krejčíř se chce v JAR dohodnout. Přizná vinu výměnou za návrat do Česka

 

Reklama

Současně požaduje, aby dostal souběžné desetileté tresty za každý ze zločinů.

Článek

Radovan Krejčíř vyšetřovatelům v JAR slíbil, že se přizná ke svým obviněním výměnou za nižší trest a převezení do České republiky.

Podle jihoafrického serveru news24 tak učinil prostřednictvím dopisu, který Národnímu vyšetřovacímu úřadu předal jeho nový advokát Eric Bryer. V textu píše, že jeho klient za přiznání požaduje souběžné desetileté tresty za každý ze zločinů. Zároveň chce být ale převezen do České republiky, jejíž blíže nespecifikovaný souhlas podle Bryera získal prostřednictvím svých českých obhájců.

Krejčíř podle serveru advokátovi sdělil, že měl "korupční tajné dohody" s vysokými představiteli jihoafrické policie a justice. Týká se to i soudce, který odmítl dřívější žádost České republiky o podnikatelovo vydání, napsala na svém twitterovém účtu novinářka Karyn Maughanová, která soud s Krejčířem od začátku sleduje. Podle Maughanové se Krejčíř přiznal i ke zkorumpování šéfa jihoafrické zpravodajské služby Richarda Mdluliho a vysokého policejního činitele Joeyho Mabasy. Nyní je ochotný proti nim svědčit, ovšem z bezpečí České republiky.

Podle mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Terezy Schejbalové Krejčířova žádost pro Českou republiku nic nemění, o jeho vydání musí stejně rozhodnout jihoafrický soud.

Krejčíře v JAR viní z únosu, mučení i vraždy

Krejčíř, který z Česka uprchl před policejním vyšetřování v roce 2005, žije od roku 2007 v Jihoafrické republice, kde je od listopadu 2013 ve vazbě. V JAR čelí stíhání v asi šesti kriminálních kauzách. Zatím byl usvědčen v jednom procesu a za únos a mučení dostal 35letý trest vězení. V jiném případě je obžalován z podílu na vraždě Libanonce Sama Issy.

V České republice byl Krejčíř pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Teplárny Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5, za což dostal souhrnný trest 10,5 roku vězení. Za přípravu tunelování Čepra a vraždy celníka mu soud trest nepravomocně zvýšil na 15 let vězení.

Reklama

Doporučované