Hlavní obsah

Kremační pec v Karlových Varech nezvládla nápor. Je odstavená

Foto: Profimedia.cz

Karlovarské krematorium má poruchu. Nezvládlo nápor.

Reklama

Jediné krematorium v Karlovarském kraji sloužilo kvůli pandemii na hraně svých kapacit. Podle informací Seznam Zpráv tamní pec zátěž nezvládla a je aktuálně kvůli závadě mimo provoz.

Článek

Pec v karlovarském krematoriu musela být kvůli závadě odstavená. Jedná se přitom o jediné krematorium v kraji, který je pandemií covidu-19 silně zasažený.

„Bohužel jak je pec přetížená, tak jsou tam problémy,“ řekla Irena Fořtová, jednatelka společnosti Fořt a synové, která krematorium v krajském městě provozuje. S dalšími informacemi odkázala na magistrát krajského města.

„Skutečně máme poruchu pece v našem krematoriu. Stala se ve středu večer, od té doby nemůžeme tu pec provozovat,“ řekl Seznam Zpráv Jan Kopál, mluvčí karlovarského magistrátu. Ke středeční závadě museli být přivoláni hasiči.

Podle předběžných odhadů by pec mohla být zprovozněna zhruba za týden. „Ale záleží to na tom, jaký stav zjistí technici na místě,“ dodal Kopál s tím, že dorazit by měli už o tomto víkendu.

Podle mluvčího Karlových Varů se na první pohled pro pozůstalé nemusí příliš změnit – v krematoriu stále mohou probíhat smuteční obřady. „Předpokládám, že nějaká forma rozloučení se v Karlových Varech odehrát může, ale technicky žeh musí po nějakou dobu proběhnout jinde,“ vysvětluje mluvčí Jan Kopál.

Volné kapacity v krematoriích v ostatních krajích se musí hledat přes dispečink. To se už dělo i nyní v případě, že krematorium kapacitně nezvládalo. „Je to smutné opatření, ale takto to funguje nezávisle na naší havárii,“ dodává mluvčí Jan Kopál.

Dvojnásobek žehů

Karlovarské krematorium podle dřívějších informací muselo během pandemie zdvojnásobit počet úkonů. Zatímco dříve se dělalo zhruba 200 žehů měsíčně, tak poslední měsíce se počet dostal přes 400 žehů.

Kvůli vysokému počtu zemřelých museli hasiči na konci února ke krematoriu přistavit chladicí jednotku. Jsou do ní ukládány ostatky, které krematorium nestačí zpopelnit.

Reklama

Doporučované