Hlavní obsah

Krematorium Vysočanské Zahrady na Chomutovsku chce koupit třetí pec

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Krematorium Vysočanské Zahrady v Hrušovanech na Chomutovsku plánuje pořídit novou kremační pec. Ročně krematorium provede zhruba 9000 žehů. Každá pec musí po 10 tisících žezích do generální opravy.

Článek

Nyní se nezřídka stává, že je v provozu pouze jedna pec, a kapacita krematoria je omezena. V době covidu bylo omezení ještě citelnější. Kvůli další peci za zhruba osm milionů korun musí firma rozšířit budovu.

„My jsme měli (loni) generálku a pak nastala podzimní vlna, kdy začali umírat lidé. Nebylo to tak hrozné jako (letos) v březnu, ale my jsme dokončovali generálku a museli jsme požádat krematoria, aby nám pomáhala a pak naskočil covid a my jsme zpopelňovali v dalších šesti krematoriích. Generálka se potkala s covidem,“ uvedl Michal Füleky, ředitel akciové společnosti, jejímž jediným akcionářem je obec.

Krematorium má svou vlastní pohřební službu, klienti mohou přímo v Hrušovanech sjednat pohřeb, vybrat smuteční oznámení a zařídit další náležitosti. V prostorách krematoria je i smuteční síň, v případě zájmu mohou pozůstalí sledovat proces kremace. Do jiných krematorií se tak většinou převáželi zesnulí, kteří neměli obřad. „Převozy se samozřejmě dělají s nějakou myšlenkou,“ doplnil Füleky.

Na třetí kremační pec má společnost již stavební povolení, je ale nutné rozšířit objekt přístavbou, protože se do současných prostor nevejde. Teď čeká krematorium na přeložení inženýrských sítí, poté se definitivně rozhodne, zda bude do nového stroje investovat. Přístavba totiž vyjde na zhruba deset milionů korun, investice se tak vyšplhá k 20 milionům korun.

Příští rok chystá krematorium zpopelnění zdražit zhruba o sedm procent. Zvýšení cen za elektřinu a plyn se podle Fülekyho zatím na nákladech výrazněji nepodepíše, protože krematorium bude obě komodity odebírat za nižší ceny, než za jaké se aktuálně prodávají.

Krematorium Vysočanské Zahrady působí v Hrušovanech 26 let. Zhruba 15 procent klientů jsou Němci, podle ředitele nebylo možné nebožtíky z Německa kvůli covidu převážet do Čech jen krátce letos na jaře.

Reklama

Doporučované